< Terug naar overzicht

“Angst voor robots is onterecht”

Vreest u ook dat robots in de toekomst uw job zullen inpikken? Dat is nergens voor nodig: dankzij robotisering zouden er net tienduizenden nieuwe banen komen.

Door robotisering staan veel banen in de zorg en de industrie op de tocht. Maar het betekent niet per se dat er werkgelegenheid verdwijnt. Ook de angst voor robots is niet terecht, want door robotisering ontstaan er de komende jaren ook tienduizenden banen. Tenminste, dat stelt Arie van den Ende, directeur van het robotiseringscentrum van TU Delft.

Ook jobs voor laagopgeleiden

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar zelfs voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen in Nederland, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien.

“Niet alleen de beste jongens en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lageropgeleide mensen zijn nodig.” Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica. De angst dat de robotisering alleen maar hoogopgeleiden ten goede zal komen, klopt volgens hem niet.

Ethiek

In RoboValley werken momenteel meer dan 170 robotica-onderzoekers samen met experts, ondernemers en beslissers uit zowel de publieke als private sector. Ook verschillende onderwijsinstellingen worden nadrukkelijk betrokken bij de plannen. In het TU Delft Robotics Institute moet de volgende generatie robotica worden ontwikkeld.

Opvallend zijn de hoogleraren ethiek die bij de ontwikkelingen betrokken worden. “Vooruitgang op het gebied van robots is goed, maar wel op verantwoorde basis”, klinkt het in Delft.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen