< Terug naar overzicht

Angst voor personeelsverloop na crisis

Bijna twee derde van de managers is (erg) bezorgd over het verliezen van getalenteerde medewerkers in het jaar na de economische crisis. Dat zou de kansen van het eigen bedrijf ernstig hypotkekeren en de algemene groei vertragen.

Bovenstaande conclusie komt uit een wereldwijd onderzoek van Deloitte onder 319 managers. Steeds meer van die managers denken dat het einde van de crisis in zicht is, maar 42 procent zegt dat het reduceren van het personeelsbestand de hoogste prioriteit heeft. Training en ontwikkeling (24 procent) en retentie (22 procent) zijn voor minder managers de prioriteit.
Nochtans realiseren ze zich dat wanneer ze te veel talent laten gaan, ze de recessie voor het eigen bedrijf kunnen verlengen. Twee derde van de managers is bang dat toptalent wegloopt aan het einde van de crisis. Aan HR-verantwoordelijken om te inventariseren op welke plekken het essentiële toptalent zit en hen te blijven boeien. Deloitte geeft enkele tips.

Hoe behoud je toptalent?


 • Houd de beloning in de gaten. Bij veel bedrijven is de groei daarvan gekoppeld aan prestaties. Zorg er daarom voor dat medewerkers voldoende kunnen blijven presteren en beloon dat dan ook. Misschien niet op alle niveaus, maar de toppers moeten weten dat je ze blijft waarderen, ook in deze moeilijke tijden.


 • Betrek je toptalent bij de bedrijfsstrategie om de crisis door te komen. Bijvoorbeeld: als je een reorganisatie moet doorvoeren, geef dan een van je toptalenten de leiding daarover. Op die manier kunnen ze meedenken met de toekomst van de organisatie.


 • Blijf werken aan leiderschapsontwikkeling. Veel leiders hebben alleen geleerd om leiding te geven bij mooi weer. Maar het vraagt heel andere vaardigheden om in deze tijden leiding te geven.


 • Draai de geldkraan voor training en ontwikkeling niet helemaal dicht. Dat is een fout die in het verleden te vaak gemaakt is. Je moet na afloop een enorme inhaalslag plegen en bovendien demotiveert het medewerkers. Blijf dus gericht ontwikkelen en trainen.


 • Bron: P&O Actueel, Deloitte ‘Talent - Clearing the hurdles to recovery’

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen