< Terug naar overzicht

Amper steun voor tien effectief gewerkte jaren als voorwaarde voor het minimumpensioen

Karine Lalieux (PS), de minister van Pensioenen, trekt vandaag met haar hervormingsplannen opnieuw naar de regering. In september pleitte ze voor tien effectief gewerkte jaren om in aanmerking te komen voor een minimumpensioen. Bijna de helft van de bevolking (48 procent) wil echter verdergaan dan de voorwaarden die op de regeringstafel liggen en vindt een minimum van dertig effectief gewerkte jaren een goede voorwaarde voor het minimumpensioen.

Vandaag heb je toegang tot het minimumpensioen als je een loopbaan hebt van dertig jaar, inclusief gelijkgestelde periodes zoals langdurige ziekte of werkloosheid. Na dertig jaar heb je dan 2/3 van het minimumpensioen, aan honderd procent kom je alleen na een loopbaan van 45 jaar. Zowel Minister van Pensioenen Lalieux, als Open VLD en nu recent ook CD&V willen dit aanpassen. Lalieux stelt tien effectief gewerkte jaren voor om in aanmerking te komen voor de berekening van het minimumpensioen, Open VLD twintig jaar. Ook CD&V gaf te kennen zich bij twintig jaar aan te sluiten voor mensen die niet aan dertig loopbaanjaren komen.

Belgen strenger dan politici

Levensverzekeraar NN bevroeg via een anonieme online bevraging, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, 1.008 Belgen hierover. De uitkomst is opvallend. 9 procent van de bevolking volgt het voorstel van Minister van Pensioenen. 15 procent is van mening om het aantal effectief gewerkte jaren op twintig vast te leggen. Bijna de helft van de bevolking (48 procent) wil verdergaan dan de voorwaarden die op de regeringstafel liggen. 28 procent zou voor dertig effectief gewerkte jaren gaan, 20 procent zelfs voor veertig.

Opvallend is het verschil tussen de leeftijdsgroepen. Hoe ouder, hoe meer men pleit om voor dertig tot veertig effectief gewerkte jaren te gaan. Ook tussen Nederlandstaligen en Franstaligen is het verschil groot. 15 procent ziet liever geen voorwaarden. Bij niet-actieven ligt dit, begrijpelijkerwijze, hoger (27 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen