< Terug naar overzicht

Amper helft werknemers tevreden met loon

Bijna de helft van de Belgische werknemers vindt dat hij te weinig verdient in vergelijking met wat hij moet presteren.

Werknemers in sectoren die minder goed betalen, lopen beduidend minder tevreden rond. Zo blijkt uit het grote loononderzoek van Jobat. Alleen de gezondheidssector vormt hierop een uitzondering. De tevredenheid ligt er laag, ondanks een meer dan gemiddeld loon. In de culturele sector zijn beduidend meer mensen tevreden over hun baan, terwijl dat een sector is die niet goed betaalt.

Het loononderzoek bij zowat 50.000 loontrekkenden bevestigt dat grotere bedrijven met meer werknemers beter betalen dan kleine bedrijven. In een klein bedrijf met minder dan tien werknemers ligt het loon gemiddeld 35 procent lager dan in een bedrijf met minstens 1000 werknemers.

Dat geldt niet alleen voor het bruto maandloon, maar ook voor de extralegale voordelen. Ook daarmee springen grote werkgevers guller om dan kleine.

De klassieke extralegale voordelen komen het meeste voor: 60 procent van de deelnemers ontvangt maaltijdcheques, 54 procent een hospitalisatieverzekering, 45 procent een groepsverzekering en 36 procent krijgt zijn woon-werkverkeer terugbetaald.

Naast de omvang van het bedrijf, bepaalt ook de functie en de sector in grote mate de hoogte van het loon. In een management- of directiefunctie, bij voorkeur in een internationale instelling of in de farmaceutische en chemische sector valt het meeste te verdienen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen