< Terug naar overzicht

Amper 13 procent van de Belgische millennials streeft naar leidersrol

Globaal, maar ook in België ambiëren heel wat millennials geen management- of leidersfuncties. Integendeel, uit de studie blijkt dat de Y-jongeren vooral hun vaardigheden willen uitbouwen of aanscherpen om zo hun inzetbaarheid en dus hun loopbaan op lange termijn veilig te stellen. Opklimmen op de ladder is daaraan ondergeschikt. Deze drie trends springen in België in het oog.

Liever geen rol als chef

De Belgische Y-generatie vindt drie prioriteiten belangrijk in hun loopbaan: een positieve of zinvolle bijdrage leveren (35 procent), samenwerken met verrijkende mensen (25 procent) en een erkend expert worden in zijn vakgebied (15 procent). Veel geld verdienen (11 procent) eindigt pas op de vierde plaats.

Eén van de opvallendste resultaten van het onderzoek is het feit dat de Y-jongeren nauwelijks leiderschap ambiëren: slechts 1 procent wil een team leiden, 3 procent wil doorstoten naar de bedrijfstop en 9 procent wil zijn eigen onderneming starten. Opgeteld, zet dus amper 13 procent van de Belgische millennials een managementrol op nummer één van zijn loopbaandoelstellingen.

Dat is aanzienlijk minder dan het – ook al lage – wereldwijde gemiddelde van 22 procent. Landen waar millennials de grootste leidersambities koesteren, blijken Mexico (40 procent), Brazilië (30 procent), Frankrijk (30 procent) en China (27 procent). Daarmee staan ze recht tegenover hun generatiegenoten in Duitsland en België (13 procent), Japan (11 procent) en Noorwegen (9 procent). Zo blijkt uit de resultaten van de wereldwijde studie ‘Millennial Careers’ van ManpowerGroup bij 19.000 jongeren van de Y-generatie uit 25 landen, waaronder België.

Individuele vaardigheden belangrijker dan managementskills

De millennials zijn zich bewust van hun marathonloopbaan: 60 procent van de Y-generatie verwacht dat ze langer dan hun 65ste zullen werken. Liefst 67 procent van de Belgische Y-jongeren zet daarom in op de ontwikkeling van hun individuele vaardigheden, zoals technische, jobgebonden vaardigheden (25 procent), soft skills (communicatie, teamwork, goed voor 24 procent) en ICT- en technologische kennis (18 procent).

Managementskills staan slechts bij één op de drie millennials (33 procent) op het verlanglijstje (leiderschap 16 procent, people management 17 procent). De professionele ontwikkeling beschouwen ze als een garantie voor hun levenslange inzetbaarheid of werkzekerheid. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de overgrote meerderheid (76 procent) kiest voor óf blijft bij een werkgever die hen kansen biedt om bij te scholen of hun vaardigheden aan te scherpen.

Twee jaar bij dezelfde werkgever beschouwen ze als de ideale (en maximale) termijn. Zeer belangrijk: biedt de werkgever geen uitzicht op verdere ontwikkeling, dan is het tijd om te vertrekken.

Relatief tevreden over de leidinggevenden

In België zijn twee derden van de Y-generatie tevreden over het leiderschap van hun managers. Toch zou de meerderheid een meer persoonlijke en menselijke stijl hanteren. Mochten ze zelf de touwtjes in handen hebben, dan zouden ze beter luisteren (69 procent, 46 procent vindt dat hun huidige chefs daar goed in zijn), zouden ze meer raad en feedback geven (66 procent tegenover 41 procent) en zouden ze hun medewerkers dag in dag uit stimuleren (63 procent tegenover 44 procent).

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 41 procent van de millennials van job zou veranderen, mocht hun werkgever onvoldoende erkenning geven. Het adagium ‘People join companies, but leave managers’ geldt dus zeker en vast voor de generatie Y.

Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen