< Terug naar overzicht

'Amper' 1200 bedienden in tijdelijke werkloosheid

In augustus stapten 185.000 personen in het systeem van tijdelijke werkloosheid, blijkt uit RVA-cijfers. Daarbij vinden we amper 1205 bedienden. Volgens de vakbonden hebben sommige werkgevers geen oren naar de crisismaatregelen en halen ze liever meteen het ontslagmes boven. De werkgeversorganisaties merken op dat het nog veel te vroeg is voor evaluaties.

De cijfers van augustus betekenen een stijging met 64.000 economische werklozen tegenover augustus vorig jaar, en met 57.000 in vergelijking met juli.

Tijdrovende procedure


Voor het eerst zijn er ook cijfers over de tijdelijke bediendewerkloosheid, één van de crisismaatregelen die door de regering zijn genomen. In juli waren 31 bedienden in dat geval. Toen waren de maatregelen maar juist ingegaan, wat dit lage cijfer verklaart. Voor augustus waren 1205 bedienden tijdelijk werkloos. Bij de RVA wijst men wel op de procedure die de bedrijven moeten doorlopen. Dat kost wat tijd.

Liever drastische oplossingen


Erwin De Deyn, voorzitter van de socialitische bediendebond BBTK, zegt dat de cijfers overeenkomen met de eigen interne cijfers over de schorsingsuitkeringen. “De tijdelijke werkloosheid voor bedienden wordt relatief beperkt gebruik”, aldus De Deyn. Volgens hem zijn de bedrijven er blijkbaar nog niet aan toe om de tijdelijke werkloosheid te gebruiken, of zien ze er de noodzaak niet van in.
De cijfers staan in contrast met de vele herstructureringen. “Er zijn werkgevers die geen oren hebben naar de crisismaatregelen. Ze willen geen tijdelijke oplossingen, maar gaan liever direct over tot drastische maatregelen, tot herstructureringen”.
Dat voor arbeiders wel snel naar tijdelijke werkloosheid wordt gegrepen, komt volgens De Deyn omdat dat organisatorisch vlotter te regelen is. “Ofwel draait de band, ofwel niet. Voor bedienden vergt dit een aanpassing van de organisatie en de nodige souplesse”. De Deyn begrijpt dan ook niet waarom de werkgeversorganisaties aandringen op een verlenging van de maatregelen.

Te vroeg voor evaluatie


“Het is onzinnig om de cijfers over de tijdelijke werkloosheid nu al te evalueren. De procedure duurt immers een tijd. De eerste plannen werden pas begin juli gecommuniceerd en gezien het grote aantal aanvragen bij de start van de invoering duurt het een tijd voor alle dossiers voorgelegd worden aan de commissie.”
Zo reageert Unizo op het geringe aantal bedienden dat momenteel tijdelijk werkloos is. De ondernemersorganisatie pleit wel voor een soepelere procedure. De huidige werkwijze via de ondernemingsplancommissie laat immers geen snelle beslissingen toe.
Ook werkgeversorganisatie VBO vindt het nog veel te vroeg om al uitspraken te doen. "Feit is dat de bedrijven wel degelijk gebruik maken van de werkloosheid voor bedienden. De grote bazen vinden de maatregel zelfs de meest geschikte om de crisis aan te pakken", klinkt het.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bepleit een verlenging van de crisismaatregelen. "1200 bedienden in dit systeem zijn 1200 bedienden die niet in de werkloosheidscijfers terug te vinden zijn. De crisis is nog niet voorbij. Bij niet-verlenging moeten de werkgevers anders al aan opzegprocedures beginnen denken", reageert de zelfstandigenorganisatie.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen