< Terug naar overzicht

Amper 1 op de 5 werknemers is fier op gedrag werkgever

Respectvol omgaan met werknemers is het belangrijkste teken van ethisch ondernemen. Dat heeft ook grote gevolgen op het aantrekken en behouden van talent. Maar amper een vijfde van de werknemers is tevreden over dat werkgeversgedrag.

De Britse organisatie Business in the Community (BITC) peilde bij 2174 respondenten hun visie op het ethisch gedrag van hun werkgever. Allereerst blijkt de algemene perceptie over een goede werkgever een significante impact te hebben op de aantrekkingskracht om voor een bepaalde organisatie te willen werken. 92% van de respondenten zegt bij twee dezelfde jobaanbiedingen te kiezen voor de werkgever met een goede reputatie op het vlak van HRM.

Ethisch ondernemen?

De grote meerderheid plaatst een respectvolle behandeling van personeel ook boven andere activiteiten die doorgaans geassocieerd worden met ethisch ondernemen (zoals liefdadigheid en de behandeling van klanten). Het kan echter allemaal veel beter. Slechts 22% van de werknemers zeggen dat hun werkgever genoeg doet om maatschappelijk respect te verdienen. Met andere woorden, nauwelijks zowat 1 op de 5 werknemers is fier op het algemeen gedrag van zijn werkgever. 

Sterkste retentiemiddel

Als retentiemiddel kan niets op tegen respectvol gedrag. Zo’n 85% van de werknemers heeft geen plannen om binnen de twee jaar te vertrekken als hun werkgever hen goed behandelt.

Stephen Howard, topman van BITC, commentarieert dat het idee dat verantwoordelijke werkgevers alleen maar aan liefdadigheid hoefden te doen, duidelijk niet (meer) klopt. De maatschappelijke belangstelling, respect voor milieu en authenticiteit hebben wel degelijk een positieve impact, maar filantropie is geen vrijgeleide om de werknemers en klanten niet goed te behandelen.

Bron: CIPD (cipd.co.uk), People Management (cipd.co.uk/pm/peoplemanagement)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen