< Terug naar overzicht

Amper 1 op de 20 Belgen wil werken tot 67 jaar

Slechts 1 op de 20 Belgen wil werken tot 67 jaar. Alleen geld en flexibele werkomstandigheden kunnen Belgen overtuigen om langer te werken.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Trendhuis in opdracht van het Europees Sociaal Fonds – Afdeling Vlaanderen (ESF) bij 4000 Belgische arbeiders en bedienden.

Terwijl de pensioenleeftijd tegen 2030 opgetrokken wordt tot 67 jaar, is amper 1 op de 20 Belgen bereid tot die leeftijd te werken. Meer dan de helft van 20- tot 50-jarigen is daarentegen wel bereid tot 60 jaar te werken. De bereidheid daalt wel naarmate de werknemers dichter bij de pensioenleeftijd komen. Zo wil maar 41% van de 50-plussers tot 60 jaar werken en 11% tot 65 jaar.

Mannen zijn meer bereid om langer te werken: 22% van de mannen wil tot 65 jaar werken, bij vrouwen is dat 15%. 20% van de mannen vindt vervroegd pensioen bovendien een schande, bij de vrouwen is dat 10%.

De opleiding is een belangrijke factor om al dan niet langer te willen werken. Een kwart van de hoogopgeleiden wil werken tot 65 jaar of ouder. Bij de laagopgeleiden wil slechts 14% werken tot zijn 65 jaar of ouder.

Autonomie
Een hoger loon en/of minder belastingen kan Belgen overtuigen om langer te werken. In alle leeftijdscategorieën geeft meer dan 7 op de 10 aan dat geldzaken prioritair zijn.

Maar ook meer autonomie en flexibiliteit zijn belangrijke voorwaarden om langer te willen werken. Driekwart van de 20- tot 50-jarigen wil zelf mee de werkuren bepalen. Ook dicht bij huis werken en meer betaalde vakantiedagen staan in de top vijf van redenen om langer te werken.

Daarnaast vragen werknemers een werkplek waar ze zich thuis kunnen voelen en een betekenisvolle job die aansluit bij hun talenten. Hoe meer een job aansluit bij de talenten van iemand en hoe liever iemand zijn job doet, hoe meer die persoon bereid is om langer te werken. Bijna 70% zegt dat ze een job hebben die aansluit bij hun talenten en ruim drie vierde zegt dat hun werkgever hen werk laat doen dat ze goed kunnen.

Meer dan 6 op de 10 van de 20- tot 35-jarigen denkt na over zijn loopbaan, bij de 55-plussers zakt dit tot minder dan de helft. Meer dan de helft van de respondenten verwacht bovendien dat de werkgever met hen een carrièreplan uitstippelt. Maar slechts een derde vindt dat de werkgever die rol voldoende waarmaakt.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen