< Terug naar overzicht

Ambtenaren in de kast

Ondanks tal van initiatieven om de vooroordelen rond homoseksualiteit de wereld uit te helpen, blijft het moeilijk om zich op het werk te outen. Twee op de drie ambtenaren durft niet uit de kast komen. Dat bewijst de homobarometer, een test die de graad van homofobie in overheidsbedrijven meet.

Het VDAB Magezine van deze maand bericht over het afnemen van de homobarometer bij de overheidsdiensten. De homobarometer is een vragenlijst waarin wordt gepeild naar clichés, vooroordelen, verbale discriminatie en een homofoob werkklimaat. Federaal minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont (PS) probeerde de barometer uit bij drie federale overheidsdiensten. Van de 3383 aangeschreven ambtenaren vulden er 853 de homobarometer in.

Wat blijkt? 8% van de deelnemers (één ambtenaar op de twaalf) verklaart homo, lesbienne of biseksueel te zijn. Volgens de wetenschappers stemt dat overeen met resultaten van ander onderzoek, waarin 5 tot 10% van de deelnemers zich holebi noemt.

Zich outen op het werk is evenwel nog iets anders dan in een anonieme enquête aangeven homoseksueel te zijn. Meer dan de helft (54%) van de homoseksuele deelnemers stelt dat het voor een holebi moeilijk is om voor zijn seksuele geaardheid uit te komen op de werkvloer. Twee op de drie (62%) zegt dit zelfs niet te durven. Iets minder dan de helft van de ambtenaren (46%) beweert op de werkvloer geconfronteerd te worden met opmerkingen en grappen over homo’s.


De barometer meet ook hoe homofoob de deelnemers zijn. Het gemiddelde resultaat was 27,06 op een schaal die varieert van tien (voor totaal geen homofobie) tot zeventig (met zware homofobie). Volgens de onderzoekers geen slecht resultaat. Ze waarschuwen er wel voor dat deze score het gevolg is van algemene vragen. Krijgen de ambtenaren een meer persoonlijke vraag (bijvoorbeeld ‘Wat zou je doen mocht de leraar van je zoon homo zijn?’ of ‘Zou je durven praten over je lesbische dochter?’), dan ligt de score heel wat hoger: tussen 36 en 43. Blijkbaar is men vooral verdraagzaam ver van huis.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen