< Terug naar overzicht

Ambtenaar is 16 dagen per jaar met ziekteverlof

De gemiddelde federale ambtenaar zat in 2015 zestien werkdagen ziek thuis. Dat is bijna een volle dag meer dan vijf jaar geleden en vier dagen meer dan vandaag in de priv├ęsector.

Werkende Belgen waren nooit zieker dan vandaag. Vooral het aantal werknemers dat langdurig uitgeschakeld is door stress, burn-out, depressie, rugproblemen of kanker kende de jongste jaren een exponentiële stijging, wat weegt op de algemene absenteïsmecijfers, zeker ook bij de ambtenaren.

De federale overheid noteerde vorig jaar 1,218 miljoen ziektedagen, tegenover 1,242 miljoen in 2011. Een daling zou je zeggen, maar in die periode is het aantal ambtenaren wel fors verminderd van 82.308 naar 74.976. En daar wringt het schoentje net, volgens ACV: “De mensen zitten op hun tandvlees door alle besparingen. En doordat er al jaren heel weinig jonge krachten bij komen, veroudert de populatie en krijg je meer kwaaltjes.”

Minister van Ambtenarenzaken Vandeput (N-VA) heeft geen groot plan rond burn-outpreventie, maar probeert via kleine ingrepen zieken vlotter weer aan de slag te krijgen.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen