< Terug naar overzicht

Ambitieuze werkneemster behoudt meisjesnaam

Ambitieuze vrouwen behouden best hun meisjesnaam wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat getrouwde vrouwen die de familienaam van hun echtgenoot aannemen, negatiever gepercipieerd worden.

De vrouwelijke werkneemster die na het huwelijk de naam van haar echtgenoot overneemt, wordt beoordeeld als afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent dan haar collega die haar meisjesnaam behoudt. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van Tiber, het Tilburg Institute for Behavioral Economics van de Universiteit van Tilburg. HR-nieuwsplatform HR Praktijk bericht over dit onderzoek.

Het fictieve echtpaar Peter en Helga Bosboom (waarbij de vrouw de naam van de man gebruikt) werd op een feestje aan de studenten voorgesteld. Deze beoordeelden Helga vervolgens op een schaal van 1 tot 7 als zorgzamer, afhankelijker, minder intelligent en emotioneler dan wanneer zij waren voorgesteld aan het echtpaar Peter Bosboom en Helga Kuipers. Ook het gebruik van een dubbele achternaam (Bosboom-Kuipers) door een vrouw bleek hetzelfde effect te hebben als het gebruik van de naam van de man.

Mannen en ongetrouwd samenwonende vrouwen werden in dit experiment beoordeeld als onafhankelijker, ambitieuzer en intelligenter dan vrouwen die hun meisjesnaam niet meer gebruiken. Toch is het overnemen van de naam van de echtgenoot allerminst op zijn retour. Slechts 15,4% van de Nederlandse vrouwen behoudt haar eigen naam, zo blijkt uit de analyse van sociologische data door Tilburgse onderzoekers.

Uit een onderzoek onder studenten kwam bovendien naar voren dat 83% van de vrouwen van plan is ofwel de naam van haar echtgenoot te gaan voeren, ofwel een dubbele naam. Ook 82% van de mannen ziet graag dat de vrouw zijn naam overneemt.


(Bron: HR Praktijk)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen