< Terug naar overzicht

Alliance for YOUth: publiek-private samenwerking tegen jeugdwerkloosheid

In januari 2015 sloegen acht bedrijven, op initiatief van Nestlé, de handen in elkaar om de Alliance for YOUth op te richten in België, met name Nestlé, AXA, Adecco, EY, IBA, IBM, Securex en Sodexo. Zij gingen het engagement aan om meer dan 2600 jobopportuniteiten en stages te creëren voor jongeren onder de 30 jaar tussen begin 2015 en eind 2016.

De werkloosheidcijfer bij jongeren in België zijn nog steeds erg verontrustend:

  • 26,8 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • 16,3 procent in Vlaanderen
  • 31,6 procent in Wallonië

Een jaar na de oprichting van de Alliance for YOUth wordt er vandaag een eerste publiek-private samenwerking ondertekend om de jeugdwerkloosheid te bestrijden in ons land. De leden van de Alliance for YOUth sluiten een overeenkomst met Synerjob, de federatie die alle openbare diensten van de regionale arbeidsmarkten in België overkoepelt: Actiris, Forem, VDAB, Bruxelles-Formation en ADG.

Sterk startjaar 

De Alliance for YOUth is een Europese beweging, opgericht in 2014 door Nestlé, bestaande uit bedrijfspartners en andere ondernemingen die zich ertoe verbinden om jonge mensen onder de 30 jaar te helpen een eerste professionele ervaring op te doen.

De Alliance for YOUth in België werd opgericht in 2015 en is het Belgische equivalent van het Europese initiatief. De ondernemingen van de Alliance for YOUth in België hebben zich het doel gesteld om samen 2600 banen of stages te creëren voor jongeren onder de 30 jaar tussen begin 2015 en eind 2016.

Voor 2015 werd vooropgesteld om 1300 jobopportuniteiten en stages op de markt te brengen. Een jaar later zien we dat die doelstelling met 134 procent ruimschoots gehaald werd en dat er 1746 jobs en stages gecreëerd werden. In het kader van de Alliance for YOUth werden 1186 nieuwe jobs voor jongeren opengesteld en konden 560 stagiairs aan de slag binnen de acht stichtende bedrijven.

In 2016 verbinden ook Deloitte en Engie (voorheen GDF SUEZ) zich als negende en tiende partner. Deze toevoeging zal het aantal opportuniteiten voor jongeren onder de vorm van vaste banen of stages nog verhogen.

Nieuwe doelstellingen voor 2016

Na het sterke openingsjaar kondigt de Alliance aan dat negen leden (Nestlé, AXA, Adecco, EY, IBA, IBM, Securex, Sodexo en Deloitte) in 2016 samen meer dan 1900 extra job- en stageopportuniteiten willen aanbieden aan jongeren onder de 30 jaar. Dit brengt hun totale ambitie op meer dan 3600 opportuniteiten voor 2015-2016.

Deloitte heeft reeds het concrete engagement vastgelegd om 419 opportuniteiten open te stellen in 2016 en heeft vandaag ook het samenwerkingsverdrag met Synerjob ondertekend. Engie zal binnenkort precieze cijfers voorstellen.

Samenwerkingsverdrag Synerjob

De acht stichtende leden van de Alliance in België en Deloitte sluiten een samenwerkingsovereenkomst met Synerjob. Dat betekent dat de Belgische openbare instellingen voor werkgelegenheid en opleiding de leden van de Alliance for YOUth in België hun geïntegreerde dienstverlening aanbieden. Op die manier worden hun behoeften op het vlak van jonge kandidaten voor een job of een stage beantwoord en wordt de toegang tot de arbeidsmarkt voor jonge werkzoekenden vergemakkelijkt.

De werkgevers van de Alliance hebben vrije toegang tot de volgende openbare dienstverleningen:

  • Informatie en rekrutering, waaronder de opstelling en verspreiding van vacatures
  • Ondersteuning op het vlak van de verschillende bedrijfsstages
  • Taalopleidingen in functie van het werk
  • Opleiding van werkzoekenden met aandacht voor de noden van de A4Y-leden
  • Ondersteuning van de diversiteitspolitiek

De bedrijven van de Alliance for YOUth in België die het verdrag ondertekenen, zullen minimaal 70 procent van de vacatures en stages voor jongeren die ze beloofd hebben aan te bieden, verspreiden via de publieke partners.

De engagementen in de samenwerkingsovereenkomst worden opgevolgd door een comité bestaande uit vertegenwoordigers van elke private en publieke partner, dat minimaal twee keer per jaar samenkomt.

Bron: Nestlé (nestle.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen