< Terug naar overzicht

Alles over werk in Vlaanderen op één website

www.werk.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 100px;">Sinds vorige week staat alles over werk in Vlaanderen op één website. Vacatures of een stageplaats aanbieden of vinden, een premie aanvragen, een diversiteitsplan indienen of zelfs een klacht over discriminatie registreren – het kan allemaal. Eén adres: www.werk.be.

www.werk.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 150px;">

Alle info over werk vindt u tegenwoordig op www.werk.be. Het is een erg volledige website. Het beleidsdomein Werk en Sociale Economie, dat onder de bevoegdheid van ministers Kathleen Van Brempt en Frank Vandenbroucke ressorteert, verzamelde in eerste instantie alle bestaande informatie over werk in Vlaanderen. Dat betekent dat zowel professionals als iedereen die in werk geïnteresseerd is, makkelijk en snel zowel beleidsdocumenten, achtergrondteksten of algemene informatie kan vinden. Studenten, journalisten, intermediairen, iedereen kan op de website terecht.

Naast deze algemene informatie kunt u op werk.be ook terecht voor actuele informatie. Een ‘werkbarometer’ bovenaan op de site geeft de stand van zaken van de Vlaamse arbeidsmarkt aan. Werkzaamheidsgraad, werkloosheid, tewerkstelling of bedrijfsfalingen worden daar gepresenteerd. Een blok met nieuwsberichten over werk moet de surfer ook inhoudelijk up-to-date houden.

Het gebruiksgemak voor iedereen die een concrete vraag over werk in Vlaanderen heeft, is erg groot. Werkzoekenden, werknemers of werkgevers vinden op de website snel en duidelijk wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om aanmoedigingspremies, zich inschrijven als werkzoekende, een opleiding zoeken, een stageplaats vinden of aanbieden, uitzoeken voor welke premies u in aanmerking komt of welke vergunningen u nodig heeft…

Dat dit alles vlot kan, dankt de website aan de integratie van verschillende andere websites van werkaanbieders in het zoeksysteem. Zo belandt de surfer met een klik op de website van de VDAB, Syntra of ESF, om daar info te vinden over vacatures, opleidingen of projectsubsidies. Interessant is dat de surfer niet meer hoeft te weten dat hij specifiek bij één van deze ‘werkaanbieders’ moet zijn. Via de zoekterm komt hij er vanzelf en met een klik belandt hij ook terug op werk.be.

Deze aanpak zorgt ervoor dat het systeem, en alles wat door de Vlaamse overheid rond werk en sociale economie wordt opgezet, doorzichtiger wordt voor de gebruiker. De drempel naar aanvragen wordt verlaagd en eventuele hinder weggenomen. In die optiek is ook de federale website www.aandeslag.be naadloos geïntegreerd in werk.be. Op deze site kan de individuele werkgever, werknemer of werkzoekende snel zien voor welke premies hij of zij in aanmerking komt, op basis van enkele kerngegevens als leeftijd, opleiding of inplanting.

Op werk.be bestaat ook de mogelijkheid om een klacht of melding van werkgerelateerde discriminatie in te dienen. Deze tool is een nieuwe stap in de afspraak tussen de Vlaamse sociale partners en organisaties zoals het Minderhedenforum, CGKR, Federgon en VDAB om samen met de Vlaamse sociale inspectie op een gestructureerde manier discriminatie aan te pakken. Zowel deze organisaties als individuen kunnen op de website een klacht registreren of een melding maken van mogelijke discriminatie. Klacht of melding wordt behandeld door de Vlaamse inspectie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen