< Terug naar overzicht

Alleen loon overtuigt echt

Belgen zijn vrijwel uitsluitend financieel te overtuigen om van werk te veranderen. Ondanks alle trends in zachte motivatoren, blijft loon dus de motivator bij uitstek.

Zachte motivatoren trekken Belgen niet over de streep. Voor 43% van de Belgen zijn betere financiële voorwaarden dé voornaamste reden om te kiezen voor een andere werkgever. Dat toont onderzoek van Monster en de Universiteit Antwerpen aan. Aan dit onderzoek namen 1228 bedienden deel.

Belgen switchen amper


De grootste groep werknemers is trouw aan, maar niet ‘getrouwd’ met zijn werkgever. Zeven op de tien werknemers solliciteert vandaag niet en is dus tevreden. De onderzoekers splitsen de werkende Belgen op in drie categorieën: 'trouwe werknemers', 'twijfelaars' en 'switchers'.

 • 57,5% van de werknemers is trouw. Hij staat wel open voor jobopportuniteiten, maar zal niet actief vacatures bekijken of solliciteren.

 • 37% van de werknemers valt binnen de categorie 'twijfelaars'. Ze zoeken niet expliciet een andere baan, maar willen graag even over het muurtje kijken en bekijken regelmatig vacatures. Solliciteren doen ze echter niet of slechts heel af en toe.

 • 5,2% van de werkende Belgen is actief op zoek naar een andere job: de 'switchers'. Ze bezoeken regelmatig vacaturesites en gaan om de paar maanden of zelfs elke maand op sollicitatiegesprek.


 • Verloning is belangrijkste


  Het belang van nieuwe motivatoren zoals flexibel werken en thuiswerk worden in de studie ontkracht. Loon staat aan de absolute top als motivator om mensen te doen veranderen van job: 43% vindt betere financiële voorwaarden de voornaamste reden om te veranderen (ongeacht het type werknemer).
  Ook bedrijven die hun medewerkers een tegenvoorstel bieden, kunnen best inzetten op loon: 49% van de werknemers zou toch bij hun huidige werkgever blijven voor meer loon.
  Loon is onbetwistbaar de nummer één (respectievelijk 42,27% voor trouwe werknemers en 44,98% voor twijfelaars), maar trouwe werknemers en twijfelaars zouden bovenop het loon ook kiezen voor een ander bedrijf indien de werkuren flexibeler kunnen worden ingevuld (respectievelijk 11,21 en 13,10%) of de afstand naar het werk kleiner wordt (respectievelijk 9,08 en 12,01%).
  Bij hun huidige werkgever kunnen op de tweede en de derde plaats een lagere werkdruk (respectievelijk 11,76 en 13,54%) en doorgroeimogelijkheden (respectievelijk 9,21 en 12,01%) het verschil maken.

  Switchers


  Ook voor 'switchers' komt loon zichtbaar op de eerste plaats. De overige redenen om te kiezen voor een andere werkgever lopen veel meer uiteen dan bij trouwe of twijfelende werknemers: werkzekerheid (10,94%), flexibele werkuren (10,49%) en een kortere afstand woon-werkverkeer (10,94%), doorgroeimogelijkheden (6,25%), aantrekkelijk werk (6,26%), meer vrijheid op ’t werk (6,25%) en een goede werksfeer (6,25%).
  Het is opvallend dat veel meer 'switchers' bij hun huidige werkgever zouden blijven, mochten ze de kans hebben om door te groeien. 23,44% van de respondenten zou bij zijn huidige bedrijf blijven indien hem doorgroeimogelijkheden worden aangeboden.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen