< Terug naar overzicht

Alleen in Zweden hogere loonkosten

Een uur loon kostte de Belgische werkgever vorig jaar 40,4 euro. Hiermee behoren de Belgische loonkosten bij de hoogste in Europa. Alleen in Zweden zijn de loonkosten nog hoger. Bovendien worden Belgische brutolonen het zwaarst belast.

Volgens een studie van de Statistischen Bundesamt over de lonen in de privésector stegen de uurloonkosten in ons land met 2,9 procent in vergelijking met 2011. Dat is meer dan de gemiddelde stijging van 2,1 procent in de EU. Ook in de buurlanden stegen de lonen minder snel.

Hoewel de belastingdruk op de Belgische werknemer in 2012 licht gedaald is, blijft de belastingsdruk het hoogst. Dat blijkt uit een rapport over de loonkosten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Belastingdruk


Volgens de OESO is de belasting op het brutoloon van een kinderloze alleenstaande nergens hoger dan in België. 56 procent van de loonkosten zou naar belastingen gaan. In Frankrijk en Duitsland is dat rond de 50 procent.

Voor een gezin met twee kinderen, waarbij één van de partners een inkomen uit arbeid heeft, is dat 41,4 procent. Het gemiddelde onder de OESO-landen is slechts 26,1 procent. Ook hier behoort België na Frankrijk en Griekenland tot de zwaarst belaste landen.

Ook bij tweeverdieners en alleenstaande ouders heft België duidelijk meer belasting op het brutoloon dan gemiddeld.

Bron: De Tijd/De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen