< Terug naar overzicht

Alleen aansturen op prestaties jaagt medewerkers weg

Bedrijven met een mannencultuur aan de top krijgen het almaar lastiger om goed opgeleid talent aan zich te binden.

Collegialiteit, positieve feedback, een evenwichtige balans tussen werk en leven en participatie in besluitvorming worden steeds belangrijker om medewerkers te binden. De heersende managementcultuur echter is nog steeds masculien van aard. De beste willen zijn, ego en verlangen naar macht zijn eigenschappen die veel leiders gemeen hebben.

Voor een deel is dat te wijten aan de MBA-achtergrond van veel managers. Zij hebben geleerd te kijken naar cijfers. De aandeelhouderswaarde moet immers voortdurend stijgen. Ze bevorderen daarom de onderlinge competitie, belonen vooral op prestaties en beslissen vanuit de hiƫrarchie.

Deze managementcultuur staat haaks op de veranderingen in de werkcultuur waar feminiene eigenschappen steeds belangrijker worden. Deze botsing van masculien versus feminien veroorzaakt een kloof die de productiviteit aantast en aan beide kanten tot onbegrip leidt.

Meer vrouwen in het managementteam zijn nodig om ook in de toekomst een aantrekkelijke werkgever te blijven. Door alleen op basis van prestaties en hiƫrarchie aan te sturen, worden medewerkers weggejaagd. Typische vrouwelijke vaardigheden zoals luisteren, creativiteit bevorderen, je eigen beperkingen kennen en mensen kunnen binden, nemen toe aan belang.

Bron: Management Team

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen