< Terug naar overzicht

Alcoholverbod voor professionele bestuurders

De kamercommissie Infrastructuur keurde gisteren een wetsontwerp goed dat de verkeerswet grondig moet wijzigen. De meest opvallende maatregel is de nultolerantie rond alcohol voor professionele bestuurders.

Iedere bestuurder die een medische schifting nodig heeft, zal zich moeten houden aan een alcohollimiet van 0,2 promille. Het gaat dan om bestuurders van vrachtwagens, autobussen en taxichauffeurs, maar ook om bijvoorbeeld ambulanciers. Het voorstel moet nog deze legislatuur in voege treden.

De regering was voorstander van een volledige nultolerantie, maar een limiet van 0,0 promille is met de huidige ademtests en -analyses praktisch gezien niet mogelijk. Bovendien zijn er in elk lichaam altijd minimale sporen van alcohol te vinden, en is een limiet van 0,0 promille daarom ook wetenschappelijk niet haalbaar.

Febetra, de federatie van transportbedrijven, is tevreden met het alcoholverbod. “Wij ijveren hier al jaren voor”, zegt directeur Philippe Degraef. “Een professionele bestuurder gaat gewoonweg niet samen met alcohol.” Andere maatregelen, zoals een verplicht alcoholslot, ziet Degraef niet zitten. “Daarmee straf je alle chauffeurs voor de fouten van enkelingen. Bovendien kost de installatie van zo'n slot al gauw 1500 euro.”

Bron: De Morgen/De Standaard

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen