< Terug naar overzicht

Al 20 twintig jaar dezelfde knelpuntberoepen

Wat in de jaren ’90 een knelpuntberoep was, is dat vandaag nog steeds. De lijst is alleen maar langer geworden de voorbije twintig jaar.

Technicus, mecanicien, ingenieur, informaticus en verpleegkundige - de lijst met structurele knelpuntberoepen van twintig jaar geleden vertoont grote gelijkenissen met de lijst vandaag. De afgelopen twee decennia zijn er dan wel nieuwe probleemgevallen bijgekomen, de schoonmaaksector en de horeca bijvoorbeeld, maar er is er geen enkel verdwenen.

Het probleem van de knelpuntberoepen groeit alleen maar. Eén op de twee vacatures is er één voor een knelpuntberoep, tonen recente cijfers van de VDAB aan. In 2010 kon er aan 2209 vacatures geen geschikte kandidaat gekoppeld worden, goed voor 3,5 procent van het totaal aantal werkaanbiedingen dat de VDAB ontvangt.

De oorzaken van het knelpuntprobleem blijven ook dezelfde: een te lage activeringsgraad. Daarnaast kampen een hele reeks beroepen met een imagoprobleem, zoals technische jobs. Andere domeinen, bijvoorbeeld de informaticasector, veranderen zo snel, dat wie zich niet constant bijschoolt, al gauw niet meer geschikt bevonden wordt. Het tekort aan kandidaten heeft ook te maken met de studiekeuze en sommige studies bereiden te weinig voor op wat de arbeidsmarkt vraagt.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen