< Terug naar overzicht

Afkopen studiejaren moet de staat geld opleveren

Volgens berekeningen van de regering zal het afkopen van studiejaren de staat wel degelijk geld opbrengen. Daar zullen de ambtenaren voor zorgen, aangezien zij hun voordelen moeten inleveren.

Binnen enkele maanden kan elke Belgische werknemer of zelfstandige zijn studiejaren afkopen, zo heeft pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) aangekondigd. Voor een bedrag van 1350 euro per studiejaar, kan die persoon zijn pensioenbedrag op jaarbasis met ruim 250 euro opkrikken.

Kritiek uit de coalitie

N-VA en Open VLD stellen zich ernstige vragen bij de kostprijs van deze maatregel op langere termijn. Mensen geven nu wel een bedrag aan de staat, maar de jaren nadien zal de overheid meer uitgeven door de hogere pensioenen.

Toch is de eindbalans positief, zo moet blijken uit berekeningen van het kabinet-Bacquelaine (MR). Dat komt omdat tegelijkertijd de ambtenaren moeten inleveren. Zij kregen vroeger hun studiejaren gratis bijgeteld bij hun pensioen, via de 'diplomabonificatie'. Dat voordeel spelen ze kwijt, waardoor de overheid fors kan besparen. Tegen 2030 zal de staatskas op die manier tussen de 420 en 490 miljoen euro binnenrijven, alle jaren bij elkaar opgeteld.

Drie jaar voordelige regeling

De speciale, voordelige afkoopregeling voor zelfstandigen en werknemers is slechts een overgangsmaatregel die drie jaar geldig is. Daarna stijgen de prijzen exponentieel voor iedereen, ook voor de ambtenaren. Dat is ook het doel van de hervorming: alle statuten krijgen dezelfde regeling.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wacht liever tot hij zicht heeft op de effecten van de maatregel tot in 2060. Pas midden maart komt het Planbureau met een studie die zo ver reikt. “De eerste cijfers zijn positief, maar we moeten echt zeker zijn”, stelt hij. Voor N-VA en Open VLD kan de beslissing beter pas worden genomen bij de onderhandelingen over de begrotingscontrole eind maart.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen