< Terug naar overzicht

Administratieve talenten blijven schaars

Gekwalificeerde administratieve medewerkers blijven een knelpuntfunctie. Hoewel bedrijven zeer selectief aanwerven, zijn ze wel bereid om hooggekwalificeerde administratieve medewerkers hoger te verlonen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse OfficeTeam Salarisgids 2014. Meer dan acht op de tien (82 procent) HR-managers vindt zeer moeilijk gekwalificeerde administratieve medewerkers.

Daarbij ondervinden ze de meeste moeilijkheden in de functiedomeinen: ondersteuning van projecten (25 procent), logistieke functies (20 procent), administratieve ondersteuning van het verkoopteam (18 procent), algemene uitvoerende administratie (18 procent), de klantendienst (18 procent) en office management (18 procent).

Hoge verwachtingen


Werkgevers verwachten dat hun administratieve medewerkers een goede kennis hebben van technologie (MS Office, Enterprise Resource Planning-programma’s en sociale media) en een goede talenkennis hebben. Daarnaast verlangt met ook ervaring en een commerciële en resultaatgerichte ingesteldheid. Goed ontwikkelde ‘soft skills’ zijn eveneens onmisbaar.

De drie meest gevraagde administratieve profielen zijn customer service medewerkers, polyvalente administratief bedienden en logistieke medewerkers.

Stabiel verloningsbeleid


Het loon wordt onder meer bepaald door het ervaringsniveau, de grootte van het bedrijf, de vaardigheden van de medewerker en de organisatie zelf. In de sectoren (petro)chemie, onderzoek en ontwikkeling, financiële dienstverlening en de farmaceutische industrie liggen de lonen doorgaans hoger dan in andere sectoren.

75 procent van de HR-managers heeft het beloningsbeleid de voorbije jaren niet gewijzigd. Negen procent verlaagde de salarissen voor nieuwe medewerkers.

Bij een kwart van de bedrijven die een bonus uitkeren, is de bonus verlaagd. Bij 44 procent is de bonus onveranderd gebleven. Bijna een derde (30 procent) keert geen bonus uit.

Extralegale voordelen blijven een essentieel onderdeel van het verloningspakket. Bovendien hechten medewerkers steeds meer belang aan extralegale voordelen die bijdragen tot een betere balans tussen werken en privéleven. Maar ook klassieke voordelen zoals maaltijdcheques of een groepsverzekering blijven zeer in trek.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen