< Terug naar overzicht

ACV wijst Poolse bouwvakkers op hun rechten

Het ACV werkt aan de oprichting van een beleidscel voor Poolse bouwvakkers. Die heeft als doel deze migranten op hun rechten te wijzen, zoals het minimale loontarief van 11,4 euro per uur. Daarover komen brochures in hun eigen taal. De vakbond wil hiermee de integratie van de Polen bevorderen en de Vlaamse bouwvakkers tegen oneerlijke loonconcurrentie beschermen.

“Er komen geen aparte vakbondsclubjes op basis van etniciteit”, benadrukt ACV-secretaris voor Bouw en Industrie Ronny Matthysen. “We schenken wel bijzondere aandacht aan de Poolse werknemers, net zoals we dat destijds voor de Turken, Marokkanen en Italianen gedaan hebben. We stellen folders op in de Poolse moedertaal en verspreiden die op de werven zelf en aan Poolse kerken.”

Hoeveel Polen op dit ogenblik in de bouw werken, is een goed bewaard geheim. Maar zeker is wel dat het om een pak gaat. Matthysen: “In Brussel zouden 12.000 Polen wonen en in Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi nog eens duizenden andere. Velen van hen worden geronseld door onderaannemers en werken onder een zelfstandig statuut. Vaak is dat een nepstatuut. Maar versta me niet verkeerd: niet elke Pool is per definitie een illegaal. Hun situatie varieert van zwart naar grijs tot lichtgrijs en een minderheid is helemaal in orde.”

Het ACV wil die werknemers nu duidelijk maken waarop ze recht hebben: het minimumtarief van 11,4 euro per uur, dat geldt voor ongeschoold personeel. Matthysen licht toe: “Zo beperken we ook de concurrentie die goedkope Polen onze eigen mensen aandoen. Dit is tegelijk een oproep aan de werkgevers om de Polen in dienst te nemen, in plaats van hen via onderaannemers of zelfs koppelbazen tewerk te stellen. Juridisch kan dat. Ook als onze grenzen niet voor de nieuwe EU-lidstaten opengaan, kunnen de Polen een arbeidskaart krijgen als ze een knelpuntberoep uitoefenen. Werken in de bouwsector is een knelpuntberoep. Toch werden vorig jaar amper twintig arbeidskaarten afgeleverd. Dat moet veranderen.”


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen