< Terug naar overzicht

ACV keurt sociaal akkoord goed

De christelijke vakbond ACV heeft met een nipte meerderheid het licht op groen gezet voor het sociaal akkoord. De vakbond bereidt samen met het ABVV wel een actieplan voor. 't Is dan toch een beetje ja en nee...

Het ACV raadpleegde dinsdag zijn achterban over het met de werkgeversorganisaties afgesloten ontwerp van sociaal akkoord. De 300 aanwezige vakbondsafgevaardigden brachten hun stem uit. Een zeer krappe meerderheid van 52% zette het licht op groen.

Dat is goed nieuws voor de regering-Michel, want dat betekent dat in principe nieuwe betogingen en stakingen vermeden kunnen worden. Toch sloot ACV-topman Marc Leemans op voorhand bijkomende acties niet uit: “We gaan acties opzetten tegen wat niet in het akkoord met de werkgevers staat. De indexsprong, de taxshift, de aanpak van de werklozen, de beschikbaarheid van bruggepensioneerden,... Deze regering rijdt niet voor de gewone mens.” Om welke acties het dan juist gaat, is nog niet duidelijk.

ABVV wacht op ACV

Het ACV gaat de komende dagen en weken dus werken aan een actieplan. Het ABVV, dat het sociaal akkoord eerder al verwierp, liet dinsdagmiddag verstaan dat het zich zou scharen achter wat het ACV beslist. “Het gemeenschappelijk vakbondsfront blijft voor ons ontzettend belangrijk”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Er komen enkel acties samen met het ACV.”

Dinsdagnamiddag trok De Leeuw wel naar het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om het “te zeggen waar het op staat”. Hun verzet tegen deze regering blijft tot deze gaat stoppen met het invoeren van “asociale maatregelen”, dixit het ABVV.

Bron: De Tijd (tijd.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen