< Terug naar overzicht

ACV, ACOD en VSOA roepen federale ambtenaren op om te staken op maandag 30 april

Het christelijke ACV, socialistische ACOD en liberale VSOA roepen op tot een staking op maandag 30 april bij de federale overheid. De vakbonden zijn het beu dat minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) sinds de zomer “de ene na de andere aanval” lanceert op het ambtenarenapparaat.

“De vaste benoeming wordt afgebouwd, er wordt beknibbeld op de verlofregeling, interim-arbeid wordt ingevoerd en het ziektekrediet staat op de helling. Waar moet het naartoe met het federaal openbaar ambt? Daarover ontbreekt het de minister aan visie”, zegt het ACV.

“In het regeerakkoord kreeg minister Vandeput de opdracht om met een redesign de federale overheid slanker en efficiënter te maken. Dat zou nog eens een besparing van 500 miljoen euro met zich meebrengen. Na vier jaar is er echter nog bijna niets bespaard, en dus begint de minister in het wilde weg en met de botte bijl te hakken en te snoeien in datgene wat het openbaar ambt nu nog aantrekkelijk maakt”, klinkt het verder bij de christelijke vakbond.

Het ACV, net als de ACOD en het VSOA, roept zijn leden daarom op om op maandag 30 april, de dag voor de Dag van de Arbeid 1 mei, het werk neer te leggen en de diensten gesloten te houden. In de maand mei volgen er mogelijk nog meer acties.

Opvallend is ook dat de drie vakbonden nu samen lijken op te roepen tot staking. Op 27 februari organiseerde de socialistische overheidsvakbond ACOD al een staking, die hoofdzakelijk gericht was tegen de hervormingsplannen van de regering-Michel rond de pensioenen en de 'zware beroepen'. Toen staakten de liberale en christelijke vakbonden echter niet mee. Als is nog niet alle mist opgetrokken tussen de vakbonden, getuige deze opmerking van ACOD-secretaris Gino Hoppe op de website van De Standaard: "Een beetje vreemd dat het ACV dit nu alleen aankondigt. Onze actie lag al voor de paasvakantie vast. Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput voert een slecht beleid en heeft geen respect voor de ambtenaren."

Bron: VTM Nieuws (nieuws.vtm.be) en De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen