< Terug naar overzicht

Activeringsbeleid werkt

Het activeren van werklozen via verwittigingen en evaluaties verhoogt hun kans op het vinden van werk. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Gent (UGent) en Louvain-la-Neuve (UCL).

Het activeringsbeleid van werklozen werd vanaf juli 2004 geleidelijk ingevoerd. Volgens de onderzoekers is het positieve effect van deze maatregel het grootst in Vlaanderen.

Acht maanden nadat de werkloze een eerste verwittiging heeft gekregen, is 45 procent van de Vlaamse werklozen aan het werk. Zonder het systeem van opvolging zou dat slechts 35 procent zijn geweest. Of een verschil van 10 procentpunt.

In Wallonië en Brussel gaat het om respectievelijk 6 en 5 procentpunt. Opvolging lijkt dus vooral effectief op plaatsen waar er voldoende openstaande vacatures zijn.

Het effect is zelfs al zichtbaar nog voor dat de betrokkenen gesanctioneerd worden. “Werklozen anticiperen op de controle en verhogen hun zoekinspanningen”, verklaren de onderzoekers.

De wetenschappers benadrukken dat de opvolging slechts op individueel niveau bijdraagt tot de tewerkstelling van werklozen. De macro-economische impact is beperkt.

Tot slot bevelen de onderzoekers aan om de procedure sneller te starten. Het eerste evaluatiegesprek moet na een kortere werkloosheidsduur plaatsvinden, om de werkloze sneller bewust te maken van zijn verplichtingen.

Het onderzoek werd van midden 2004 tot eind 2006 uitgevoerd bij 25- tot 29-jarige werklozen.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen