< Terug naar overzicht

Activering via dienstencheques loont

Slim investeren in werkgelegenheid via dienstencheques zorgt voor een financiële hefboom bij de overheid. Maar naast het financiële aspect is het systeem van de dienstencheques ook economisch en maatschappelijk zeer belangrijk.

Een studie door Idea Consult becijfert de kosten van werkloosheid en stelt scherp waarom activering loont. De studie is uitgevoerd in opdracht van de European Federation for Services to Individuals (EFSI), ‘Why invest in employment? A study on the cost of unemployment’ voorgesteld. ‘Services to Individuals’ is bij ons beter bekend als het systeem van de dienstencheques.

De studie onderzoekt de kosten van werkloosheid in 6 EU-landen, met name in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt een enorm onontgonnen potentieel van de 5,5 miljoen jobs die door de sector in de EU zouden kunnen worden gecreëerd. Het systeem van dienstencheques heeft bovendien nog een aantal andere voordelen: het genereert inkomsten voor de staat en formaliseert informele arbeidscontracten.

België kent de hoogste nominale kosten per uitkeringsgerechtigde werkloze, namelijk 33.443 euro per jaar. Dit komt omdat zowel de loonkosten (brutoloon + RSZ-bijdragen werkgever), als de belastingdruk en de werknemerslasten in België het hoogst zijn.

“Deze studie toont nog maar eens aan dat het systeem van de dienstencheques meer dan rendabel is en helemaal niet duur”, stelt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon. de federatie van de HR-dienstverleners, die ook de dienstenchequesector vertegenwoordigt. “Vergeleken met de kostprijs van werkloosheid (33.443 euro per jaar) zijn de netto-kosten voor de financiering van één dienstenchequewerknemer (3520 euro per jaar) zeer laag.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen