< Terug naar overzicht

Acht op de tien Europese werknemers verwacht dat stress zal toenemen

Een grote meerderheid van de Europese werknemers maakt zich zorgen over werkgerelateerde stress. 80 procent verwacht dat dit alleen maar erger zal worden.

Dat blijkt uit de tweede Europese opiniepeiling over veiligheid en gezondheid op het werk. In deze enquête, die in opdracht van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) is uitgevoerd door Ipsos MORI, zijn de meningen van meer dan 35.000 mensen uit het algemene publiek in 36 Europese landen gepeild over onderwerpen als werkgerelateerde stress, het belang van veiligheid en gezondheid op het werk voor het economische concurrentievermogen en onderwerpen op het gebied van langer doorwerken.

Acht op de tien mensen van de Europese beroepsbevolking denken dat het aantal mensen dat last heeft van werkgerelateerde stress de komende vijf jaar zal toenemen. Meer dan de helft (52 procent) verwacht dat deze zelfs ‘sterk zal toenemen’.

Uit de peiling bleek eveneens dat een grote meerderheid van de Europeanen (86 procent) het eens is met de stelling dat goede praktijken op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk nodig zijn voor het economische concurrentievermogen van een land.

“Als gevolg van de financiële crisis en de veranderingen in de arbeidswereld worden er steeds hogere eisen gesteld aan werkenden. Het is dus niet verbazend dat werkgerelateerde stress een belangrijk punt van zorg is voor mensen”, aldus Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA.

Langer werken


Tot slot is in dit Europees jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties uit de enquête gebleken dat 87 procent van het grote publiek in Europa vindt dat goede praktijken op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk belangrijk zijn om mensen te helpen langer te blijven werken.

Uit een recente Eurobarometer-enquête blijkt dat veel Europeanen klaar zijn voor actief ouder worden, maar dat de huidige veiligheids- en gezondheidsomstandigheden op het werk mogelijk verhinderen dat zij tot op hogere leeftijd doorwerken.

Volgens Eurostat is de pensioengerechtigde leeftijd in Europa in het algemeen 65 jaar, maar bedroeg de gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken in 2009 zo'n 61,5 jaar. In de Eurobarometer-enquête verklaarden vier op de tien (42 procent) Europeanen dat zij geloven dat zij het werk dat zij nu doen, kunnen blijven doen tot hun 65ste of langer, terwijl 17 procent denkt hun huidige werk niet meer te kunnen doen wanneer zij de 59 zijn gepasseerd.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen