< Terug naar overzicht

Acht op de tien bedienden kregen loonopslag in eerste jaarhelft

Vier op vijf bedienden uit het Aanvullend Paritair Comité 200 kregen de eerste zes maanden van 2018 gemiddeld 22,6 euro loonsverhoging omwille van promotie of verbreding van de functie. Niettemin zijn er geen aanwijzingen dat de arbeidskrapte leidt tot hogere lonen. Bedrijven slagen er dus nog in hun loonkosten onder controle te houden.

Het voorgaande blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta van de loongegevens van een staal van 24.000 bedienden uit het aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC200).

Er kunnen drie types van loonsverhogingen onderscheiden worden: de indexering van de lonen, een algemeen afgesproken loonsverhoging op sector- of ondernemingsniveau en andere loonsverhogingen, bijvoorbeeld omwille van anciënniteit, promotie, verbreding van de functie of goede bedrijfsresultaten. Deze laatste vorm wordt ook wel de ‘loondrift’ genoemd.

Uit de analyse blijkt echter dat er in de periode januari - augustus 2018 in het paritair comité 200 geen indexering of sectorverhoging plaatsvond. Voor 80 procent van de onderzochte bedienden bedroeg de loondrift maximaal 1 procent van hun loon in deze zes maanden.

Het gemiddelde bedrag van de loonsverhogingen als gevolg van loondrift komt voor deze populatie neer op 22,6 euro. Een hogere loonstijging was er voor 13 procent, van gemiddeld 142 euro tot 623 euro, ten gevolge van promotie of verbreding van de functie. Een kleine minderheid van de bedienden (8,34 procent) kreeg meer dan 5 procent loonsverhoging.

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen