< Terug naar overzicht

ABVV wil actie tegen ‘aangepaste beschikbaarheid’ bruggepensioneerden

De regering heeft het voorstel van de sociale partners over de activering van oudere werklozen en SWT’ers (bruggepensioneerden) niet helemaal overgenomen (zie bericht van maandag 9 maart). Het ABVV wijst de reactie van de regering af en wil acties ertegen.

De christelijke vakbond ACV en het liberale ACLVB buigen zich in de loop van vandaag, dinsdag, nog over de nu al beruchte ‘aangepaste beschikbaarheid’ die de regering eist van nieuwe bruggepensioneerden (niet van wie al met brugpensioen is). Ze zullen moeten ingaan op aanbiedingen als die overeenkomen met hun competenties en ervaring.

De vakbonden hadden de regering gewaarschuwd dat ze niets mocht veranderen aan hun tegenvoorstel, dat bereikt werd in samenspraak met de werkgevers binnen de Groep van Tien. Uiteraard ligt zo’n uitdrukkelijke waarschuwing van de vakbonden aan het adres van politici dan weer moeilijk bij de regering. Daar dreigt armworstelen van te komen: wie is de sterkste van het land? En wie mag zich de vertegenwoordiger van het volk noemen? En van het algemeen belang?

De socialistische vakbond ABVV gaat als eerste in de aanval. Na een vergadering met de achterban werd het activeringsplan van de regering afgeschoten. De vakbond wil nu acties ertegen, maar doet dat bij voorkeur in gemeenschappelijk vakbondsfront, samen met ACV en ACLVB.

Werkgeverskoepel VBO reageert alvast bijzonder teleurgesteld over de actie van het ABVV. Volgens het VBO hadden de sociale partners afgesproken om eerst nog woensdag samen te komen in een poging om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Nu zien de werkgevers weer een dreigement tot acties voor een reden waartoe ze zelf niet verantwoordelijk zijn.

Bron: De Morgen (demorgen.be), De Standaard (standaard.be), De Tijd (tijd.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen