< Terug naar overzicht

ABVV schort sociaal overleg op

De socialistische vakbond ABVV heeft beslist om het sociaal overleg van de Groep van Tien te verlaten. De vakbond gaat op donderdag 21 februari betogen in Brussel voor het verhogen van de koopkracht, het behoud van de index en tegen de bevriezing van de lonen. Ook het ACV en ACLVB gaan betogen. De werkgeversorganisaties zijn er niet over te spreken.

Het ABVV gaat niet akkoord met de maatregelen over de modernisering van de arbeidstijd. De vakbond wil dat dit beter wordt omkaderd. Nochtans had de Groep van Tien vorige week een akkoord bereikt over deeltijds werk, overuren en glijdende werkuren.

De socialistische vakbond vindt echter dat het niet kan dat men de ene werknemer meer overuren laat presteren, terwijl anderen ontslagen worden. Bovendien vraagt de vakbond eerst een effectieve controle op de arbeidstijd via een elektronische tijdsregistratie.

De vakbond vraagt ook dat de regering de eerder bereikte deelakkoorden over de welvaartsvastheid en de verhoging van de minimumlonen goedkeurt. “In tegenstelling tot de geruchten die de ronde doen, zijn de verschillende adviezen niet met elkaar verbonden”, aldus ABVV. Ook de loonbevriezing en de herziening van de index blijven een doorn in het oog.

In een persbericht van het ABVV luidt het dan ook dat “het van mening is dat het vandaag het sociaal overleg niet kan verder zetten.”

De christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond ACLVB sluiten zich aan bij die manifestatie. “De actie op 21 februari stond al vast en was overeengekomen in gemeenschappelijk vakbondsfront”, reageren ACV en ACLVB. "Het is geen geheim dat vele maatregelen zoals de loonblokkering en de uitholling van het indexmechanisme niet door de beugel kunnen”, reageert ACLVB in een persbericht. Donderdag consulteert ACLVB zijn achterban.

"Het getalm van de regering om te antwoorden op de voorstellen van werkgevers en vakbonden, drijft de zenuwachtigheid op. De beslissing van de socialistische vakbond ABVV om het sociaal overleg op te schorten, is daar een uiting van”, vindt ACV-voorzitter Marc Leemans. Hij benadrukt dat het geen optie is om aan de kant te gaan staan.

Geen heronderhandeling


Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is echter niet meer bereid om de vorige afspraken tussen de sociale partners te heronderhandelen. Dat zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op het “voor de zoveelste keer opblazen van het sociaal overleg” door het ABVV. Ook de vorige vrijdag met de regering gemaakte afspraken omtrent de aanpak van het statuut arbeiders-bedienden mogen door de blokkeringshouding van het ABVV niet onderuit gehaald worden.

“De hervorming van het statuut bedienden-arbeiders voorop.” De boel nu vertragen omdat het ABVV ineens niet meer akkoord gaat met een deelaspect van de onderhandelde akkoorden, komt volgens het VBO neer op het gijzelen van bedrijven en het gijzelen van mensen hun job.

Zelfstandigenorganisatie Unizo noemt het opblazen van het sociaal overleg door ABVV 'onverantwoordelijk'. “De afspraken inzake flexibiliteit blijven essentieel, zoals dossiers als lastenverlaging en de beheersing van de loonkosten." Bovendien is onderhandelen onder dreiging van acties volgens Unizo onaanvaardbaar en contraproductief. De maatschappelijke en sociaaleconomische uitdagingen zijn nu te belangrijk voor ‘strategische spelletjes’, besluit de organisatie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen