< Terug naar overzicht

ABVV en ACV betogen op 20 maart

De twee grote vakbonden slijpen de messen en zetten hun eisen ten aanzien van de federale regering kracht bij met een betoging naar aanleiding van een ‘sociale’ ministerraad in Oostende. Het vakbondsfront wil onder meer hogere sociale uitkeringen.

Volgens de vakbonden is de kloof tussen de sociale uitkeringen en de lonen de jongste jaren steeds breder geworden, ondanks de indexering. Twintig jaar geleden bedroeg de werkloosheidsuitkering 42% van het gemiddeld loon, nu is dat nog maar 28%. Een gemiddeld pensioen bedroeg twee decennia geleden 34% van het gemiddeld loon, nu 32%. De invaliditeitsuitkering zakte van 44% van het laatste loon naar 33%.

“Daarom is het absoluut nodig om, naast een inhaalbeweging, een jaarlijkse automatische welvaartsvastheid van de uitkeringen in te voeren voor de pensioenen en de uitkeringen en voor de loongrenzen die dienen voor de berekening van die uitkeringen”, stellen de bonden.

Wie zal dat betalen in tijden van sociale lastenverlaging? Iedereen, zeggen ACV en ABVV: “De toekomst van onze sociale zekerheid moet absoluut gewaarborgd worden op lange termijn. Dat kan door een structurele alternatieve financiering. Wij blijven voorstander van de invoering van een algemene sociale bijdrage waarmee alle bevolkingsgroepen bijdragen aan de solidariteit, dus ook de inkomens uit kapitaal.”
Voorts komen de bonden op voor een actiever werkgelegenheidsbeleid en het stimuleren van de economische groei.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen