< Terug naar overzicht

ABVV bezorgd over besparingen bij VDAB

De besparingen en het toenemend aantal VDAB-diensten die uitbesteed worden aan de privésector maken de socialistische vakbond bezorgd. Het ABVV vreest dat de basisdienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers in het gedrang komen.

Uit een eigen onderzoek bij 211 VDAB-medewerkers die aangesloten zijn bij ACOD is 88 procent van de bevraagden, die in hun functie rechtstreeks in contact komen met klanten, bang dat de dienstverlening aan werkzoekenden in het gedrang komt. 62 procent is bang voor de dienstverlening aan werkgevers.

76 procent van het bevraagde VDAB-personeel zegt dat de besparingen een directe, negatieve impact hebben op hun dagelijks werk. Maar liefst 76 procent heeft het gevoel dat de VDAB in uitverkoop staat.

86 procent denkt dat de VDAB de taken zelf goedkoper kan doen en 95 procent geeft aan dat de controle op de kwaliteit van wat er uitbesteed wordt ondermaats is.

“Voor elke 3 euro die Vlaanderen besteedt aan begeleiding en opleiding van werkzoekenden gaat er 1 naar de private markt”, zegt de socialistische vakbond. “De VDAB heeft er de afgelopen jaren opdrachten bijgekregen, maar het personeelsbestand bleef gelijk. Meer zelfs, de Vlaamse regering eist 300 afvloeiingen.”

De uitbestede opdrachten zijn meestal ‘makkelijkere' begeleidingstrajecten, zoals voor jongeren, die nu vaak door de uitzendsector worden uitgevoerd. Chris Moortgat, algemeen secretaris van ACOD Overheidsdiensten, betwist dat uitbestedingen de efficiëntie ten goede komen. “De Vlaamse regering schrapt banen bij de VDAB om te tonen dat ze durft te snoeien in de administratie. Maar de uitbestedingen die daarvan het gevolg zijn, zorgen vaak voor een meerkost. Dikwijls heeft de VDAB gewoonweg het personeel niet om een opdracht uit te voeren, ook al kan ze dat goedkoper.”

Moortgat, die een sterke arbeidsbemiddelingsdienst onmisbaar noemt in tijden van economische crisis, geeft toe dat de VDAB niet alles zelf beter doet. “Maar veel opdrachten doet de VDAB al jaren en ze heeft daarvoor expertise in huis. De slinger is nu te ver doorgeslagen in de andere richting. We vragen daarom dringend een kosten-batenanalyse van de uitbestedingen.”

Bron: ABVV/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen