< Terug naar overzicht

ABVV bereidt zich voor op nieuwe stakingsgolf

De socialistische vakbond ABVV vraagt dat de federale regering haar pensioenplannen intrekt. Gebeurt dat niet, dan mag het land zich voorbereiden op een nieuwe stakingsgolf.

Het ABVV lanceert een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de vakbond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, geeft algemeen secretaris Robert Vertenueil aan. “De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van wet over de zware beroepen.”

De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. Als dit er niet komt, volgen doelgerichte acties.

“Politiek dreigement”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) stelt dat er uitsluitend politieke motieven achter de stakingsdreiging van de socialistische vakbond zitten. “Hoe kan je anders verklaren dat de vakbond nu een bocht van 180 graden maakt en zich verzet tegen een hervorming, die ze sinds het begin van de legislatuur heeft geëist?”  

Minister Bacquelaine benadrukt dat de wetteksten nog niet definitief zijn en voorwerp moeten uitmaken van sociaal overleg. “Ik roep het ABVV op over de teksten te praten op de daartoe voorziene plaatsen en niet op straat of door de economische activiteiten van het land te blokkeren”, aldus de MR-minister.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen