< Terug naar overzicht

AB InBev voert testcase in Jupille

In de brouwerij van Jupille (nabij Luik) wordt al een tijd Stella Artois geproduceerd voor het buitenland. AB InBev maakte op 9 februari bekend dat ‘de exportvolumes bestemd voor niet-Europese markten’ daar zullen weggehaald en ‘lokaal’ gebrouwen worden. De zoveelste herstructurering kan geen verbazing wekken. Wel opmerkelijk is dat het bedrijf uitdrukkelijk naar het sociaal klimaat in de vestiging verwijst om de beslissing te motiveren. Dat gebeurt uiterst zelden. Het opmerkelijkst van al is dat er op het moment dat wij dit schrijven nog geen staking of andere actie is uitgebroken. Verlegt AB InBev grenzen?

Volgende mededeling laat niets aan duidelijkheid te wensen over: “Het Belgische management van AB InBev zal alle mogelijke scenario's bekijken, maar als er geen alternatieve brouwvolumes kunnen worden gevonden voor Jupille, zou dit een geleidelijke inkrimping van het personeelsbestand tot gevolg kunnen hebben, gelijklopend met de vermindering van de volumes. Dit zou leiden tot maximum 29 ontslagen en de niet-verlenging van 58 tijdelijke contracten in de brouwerij van Jupille, op een totaal van 760. Indien geen oplossing kan worden gevonden, heeft AB InBev een bedrijfs-cao die de getroffen arbeiders met een vast contract een extra vergoeding van 36 maanden garandeert, bovenop hun wettelijke ontslagvergoeding.

(…) De brouwerij van Jupille heeft nog altijd veel potentieel. Helaas, gezien de steeds dringendere noodzaak om een continue bevoorrading te verzekeren in alle omstandigheden, wegen meerdere werkonderbrekingen van de lokale brouwerij in Jupille zwaar door in een analyse. AB InBev Belgium gelooft dat de brouwerij van Jupille een belangrijke speler zal blijven in het Europese brouwerijnetwerk zolang ze haar betrouwbaarheid als bevoorradingspartner kan versterken en verbeteren.
De brouwerij van Stella Artois in Leuven zal Stella Artois blijven brouwen voor de Europese en andere internationale markten.”

Meteen werd het sociaal overleg opgestart, in de hoop “dat dit overleg in een constructief klimaat kan worden voortgezet en dat dit moment een nieuwe start kan betekenen voor de brouwerij van Jupille.” Voorlopig heerst er stilte, maar dit wordt in ieder geval een boeiende case in het sociaal overleg.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen