< Terug naar overzicht

Aanwervingsintenties licht positief

Het vertrouwen om aan te werven groeit. Vier procent van de Belgische werkgevers heeft het komende kwartaal aanwervingsplannen. Vijf procent denkt aan ontslaan. Voor het eerst in twee jaar gaat de Belgische jobbarometer van Manpower (een beetje) de hoogte in.

Uit de meest recente Manpower Barometer blijkt dat de Belgische arbeidsmarkt zich langzaam herstelt tijdens de laatste drie maanden van 2013. Uit de antwoorden van 750 Belgische werkgevers die HR-specialist Manpower Group eind juli ondervroeg, blijkt dat 4 procent van plan is om het komende kwartaal medewerkers aan te werven, terwijl 5 procent eerder denkt aan ontslaan. Nog altijd 86 procent van de werkgevers houdt het op een status-quo.

De netto tewerkstellingsprognose, het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan, staat op -1. Dat is twee procentpunten beter dan vorig kwartaal, maar twee punten lager in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012. Niettemin blijft de netto tewerkstellingsprognose negatief.

De tewerkstellingsvooruitzichten verbeteren in de drie gewesten. In Wallonië wordt de index zelfs opnieuw positief (+3) na drie negatieve kwartalen. De verwachtingen in Vlaanderen en Brussel daarentegen blijven net onder nul hangen (-2). In Vlaanderen is 93 procent van de werkgevers niet van plan hun personeelsbestand uit te breiden, noch in te krimpen voor het einde van het jaar.

Tussen de bedrijfssectoren zijn er grote verschillen. De bouw staat op een ronduit positieve index van +4, en ook dienstensectoren zoals de logistiek staan op een toename van werkgelegenheid. Het pessimisme bij industriële bedrijven is nog niet voorbij, maar minder groot dan bij de vorige enquêtes.

Europa blijft het zwakke broertje, met Italië (-13) en Spanje (-7) als negatieve uitschieters. Vooral Turkije (+18) ziet de toekomst positief en ook het herstel van de Griekse arbeidsmarkt houdt aan (-1). De Britse werkgevers reageren voorzichtig positief (+6) op de bemoedigende signalen van de markt, terwijl hun Duitse collega’s het zwakste 4de kwartaal voorspellen (+2) sinds 2009. Toch is de Duitse werkloosheid de op één na laagste binnen de Europese Unie. Ten slotte is er weinig hoop voor de werkzoekenden in Frankrijk (0), waar de werkloosheid nog nooit zo piekte sinds 1999.

De Amerikaanse werkgevers verwachten wel de sterkste groei in vijf jaar. Het is sinds het tweede kwartaal van 2008 geleden dat zij zulke positieve tewerkstellingscijfers voorspelden (+13), maar nog altijd beduidend onder de piek van 2006 (+20). In India zijn de werkgevers (+41) het meest optimistisch.

Bron: Manpower

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen