< Terug naar overzicht

Aantrekkelijkheid kan ook nadeel zijn

Schoonheid heeft zo haar voordelen. Aantrekkelijke mensen verdienen meer, krijgen meer jobaanbiedingen en betere beoordelingen, zo bleek al meermaals uit onderzoek. Toch kan aantrekkelijkheid ook nadelig zijn, toont nieuwe research. Schoonheid zou vrouwen benadelen bij het solliciteren naar een job die als mannelijk beschouwd wordt.

Schoonheid kan voor vrouwen een negatieve impact hebben bij het solliciteren naar jobs die als typisch mannelijk beschouwd worden. De achterliggende redenering is dat mooie vrouwen ongeschikt zijn voor dergelijke jobs. Zo leert onderzoek aan de University of Leeds en de City University of Hong Kong. Dit effect speelt vooral als rekruteerders moeten kiezen tussen ‘aantrekkelijke’ en ‘onaantrekkelijke’ vrouwelijke sollicitanten.

Onderzoekers Stefanie Johnson (University of Leeds) en Elsa Chan (City University of Hong Kong) noemen dit het ‘beauty is beastly’-effect: wanneer aantrekkelijke vrouwen solliciteren voor mannelijke jobs waarbij schoonheid niet relevant is, is aantrekkelijkheid in het nadeel van de betrokkene, zeker in vergelijking met onaantrekkelijke vrouwen.

Om hun hypothese te bewijzen maakten ze gebruik van ‘nepsollicitanten’ en manipuleerden ze het aantal aantrekkelijke vrouwelijke sollicitanten voor wat als een mannelijke job beschouwd wordt. Hieruit blijkt dat als drie kandidaten solliciteren, twee aantrekkelijke vrouwen en een minder aantrekkelijke, de aantrekkelijke vrouwen minder kans hadden aangenomen te worden. Ook het omgekeerde geldt: bij twee minder aantrekkelijke en een aantrekkelijke kandidate, had de laatste minder kans aangeworven te worden.

De onderzoekers zien hierin een bewijs voor vooringenomenheid gebaseerd op schoonheid. Ze vonden het effect zelfs bij sollicitaties voor genderneutrale jobs. Zodra een minder aantrekkelijke kandidate aan de sollicitantenpool werd toegevoegd, daalden de aanwervingskansen van de andere kandidates.

Bron: Phys.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen