< Terug naar overzicht

Aantal werkzoekenden in Vlaanderen blijft dalen, maar trager

Eind november 2011 telde Vlaanderen 186.424 niet-werkende werkzoekenden, een daling met 4,8 procent in vergelijking met november 2010. Net zoals vorige maand, gaat het dalingsritme ten opzichte van eerdere maanden achteruit. Nog 6,35 procent van de beroepsbevolking is werkloos.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendmaakte. Het aantal werkzoekenden daalt opnieuw ten opzichte van een jaar terug, maar het dalingsritme neemt af. “De effecten van de conjunctuur zijn altijd met een kleine vertraging zichtbaar in de werkloosheidscijfers. Deze daling moet dus ook in dat licht geïnterpreteerd worden”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. “De recessievrees begint zich nu ook af te tekenen in onze werkloosheidstatistieken.”

Opmerkelijk: de allochtone werkloosheid stijgt met 1,3 procent, terwijl de autochtone werkloosheid daalt met 6,6 procent. Vlaanderen telt 46.377 allochtone werkzoekenden. Demografie en migratie verklaren mee de toename van de allochtone werkloosheid.

Vlaanderen telt opnieuw meer mannelijke dan vrouwelijke werkzoekenden. Voor de crisis waren er steevast meer vrouwen dan mannen werkzoekend. De crisis zorgde voor een snelle ommekeer, doordat mannen vaker werken in de conjunctuurgevoelige industrie.

De groep zeer langdurig werkzoekenden (langer dan 2 jaar werkloos) daalt met amper 0,9 procent, terwijl de groepen die minder dan 1 jaar en 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn, dalen met respectievelijk 3,6 procent en 13,9 procent.

Deze tegengestelde ontwikkeling is conjunctuurgebonden: de crisis deed aanvankelijk het aantal kortdurige werkzoekenden oplopen. Het herstel dat volgde, vertaalde zich in een snel teruglopende kortdurige werkloosheid ,terwijl het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsduur van 1 tot 2 jaar nog steeg. Een jaar later dikte de groep aan die 2 tot 3 jaar werkzoekend was.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen