< Terug naar overzicht

Aantal werknemers met tijdskrediet daalt voor het eerst

Het aantal werknemers met loopbaanonderbreking en tijdskrediet is voor het eerst sinds 1995 gedaald. Deze daling is grotendeels te wijten aan de strengere regels.

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) blijkt dat in het derde kwartaal van 2012 zo’n 269.658 werknemers kozen voor een loopbaanonderbreking. Dat zijn er 0,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De lichte daling is opmerkelijk, omdat het aantal mensen met loopbaanonderbreking sinds 1995 onafgebroken steeg.

De RVA wijt de daling aan het geleidelijk strenger worden van de voorwaarden. Sinds dit jaar gelden immers strengere anciënniteits-, leeftijds- en loopbaanvereisten. Ook de minimumleeftijd voor loopbaanonderbreking voor oudere werknemers, de zogenaamde landingsbanen, is gestegen van 50 naar 55 jaar. Bovendien werd ook de maximale looptijd ingekort.

De daling tekent zich vooral af in de voltijdse onderbrekingen: het aantal werknemers met een voltijdse gewone loopbaanonderbreking daalde met 8 procent, bij het voltijdse tijdskrediet is dat zelfs 13,7 procent. Het aantal mensen dat viervijfde gaat werken, stijgt wel nog.

Opmerkelijk is dat het aantal mensen met ouderschapsverlof met 3,2 procent gedaald is, terwijl de reglementering daarvoor net versoepeld is. Sinds dit jaar kan een ouder 4 maanden ouderschapsverlof opnemen, een maand meer dan in de oude regeling.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen