< Terug naar overzicht

Aantal vrouwen in raden van bestuur blijft stijgen

De aanwezigheid van vrouwen in de raden van bestuur van de grootste beursgenoteerde bedrijven in België stijgt voor het vijfde jaar op rij. In oktober vorig jaar legden vrouwen beslag op 13 procent van de bestuursmandaten, tegenover 11 procent een jaar eerder. Ook in andere Europese landen stijgt het percentage vrouwen in de raden van bestuur.

Viviane Reding, Europees commissaris voor Justitie en Mensenrechten, maakte de cijfers bekend op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het percentage vrouwen is toegenomen tot 15,8 procent, tegenover 13,7 procent in januari 2012.

Gemiddeld is 17 procent van de niet-uitvoerende bestuurders een vrouw tegenover 15 procent in januari 2012 en 10 procent van de uitvoerende bestuurders, voorheen 8,9 procent. Met uitzondering van Bulgarije, Polen en Ierland, is het percentage vrouwen in de raden van bestuur in alle EU-lidstaten toegenomen. Dit is een toename van 2,2 procentpunt ten opzichte van oktober 2011.

“Nooit eerder trad er in één jaar zo'n grote verandering op”, zegt Reding. Ze maakt zich sterk dat de redenen voor de stijging bij de wetgevers te zoeken zijn. “De sterke toename volgt op het voorstel van de Commissie om een quo­tum van 40 procent vrouwen in te voeren”, zegt Reding. “Dat er op Europees niveau wordt gesproken over wetgeving om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van raden van commissarissen, speelt ook een rol.”

Volgens haar hebben landen met wette­lijke quota een voortrekkersrol. Zo kennen Italië en Frankrijk, die quota hebben ingevoerd, een stijging van respectievelijk 4,9 en 2,8 procentpunt.

In België werd eind 2011 een wet goedgekeurd die beursgenoteerde bedrijven verplicht tegen 2017 een derde van de zitjes in hun bestuursraad te reserveren voor vrouwen. Reding ziet ons land daarom als een voorbeeld. Met 13 procent is ons land echter nog een eind verwijderd van die doelstelling en van het Europese gemiddelde van bijna 16 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen