< Terug naar overzicht

Aantal vacatures stijgt niet meer zo sterk

In augustus 2014 ontving de VDAB 17.798 vacatures. Dat is 6,6% meer dan in augustus 2013. De voorbije twaalf maanden werden 246.483 jobs ontvangen, dat is 11,8% meer dan de twaalf maanden voordien. Deze cijfers verbergen echter een wat onrustwekkende trend: de stijging is niet meer zo sterk als de voorbije maanden.

In juli was het verschil in het aantal ontvangen vacatures nog plus 10,1%, beduidend meer dan de 6,6% in augustus. Het over twaalf maanden gecumuleerd aantal vacatures blijft dus wel stijgen, zij het niet meer zo sterk als de voorbije maanden. Dat meldt de VDAB.

In een nauwere analyse wijst de VDAB erop dat in 41% van de vacatures nauwelijks of geen diplomavereisten gesteld worden. Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker. De grootste stijging zit bij de vacatures voor middengeschoolden.

De grootste stijging (+39%) vinden we bij de vacatures die via selectie- en wervingskantoren bij de VDAB terechtkomen. Van deze vacatures weet de VDAB echter niet uit welke sectoren ze echt komen. De sectoren ‘Textiel, kleding en schoeisel’, ‘Informatica, media en telecom’, ‘Chemie, rubber en kunststof’, ‘Vervaardiging van transportmiddelen’, en ‘Horeca en toerisme’ kennen alvast een sterk stijgende vraag.

Opvallend minder vacatures tijdens de laatste twaalf maanden kwamen er vanuit enkele dienstverlenende sectoren. Opmerkelijk is ook de achteruitgang van de bouwsector met zelfs 10,4% minder vacatures in de voorbije twaalf maanden in vergelijking met de twaalf maanden daarvoor. De concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven weegt zwaar.

Bron: VDAB

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen