< Terug naar overzicht

Aantal vacatures stijgt met één vijfde

Het rekruteringsblad Vacature berekende dat in 2004 in de nationale rekruteringsmedia 23.174 personeelsadvertenties verschenen, tegenover 19.401 in 2003. Dat is goed voor een toename met 19,4%. Het is de eerste stijging in drie jaar. De vraag naar ICT-ers, consulenten, onderzoekers en ingenieurs is het sterkst.

De conjunctuurgevoelige markt voor personeelsadvertenties kende in het eerste semester van 2004 voor het eerst in drie jaar een vooruitgang en deze tendens zette zich in het najaar nog sterker door. De heropleving van de arbeidsmarkt blijkt ook uit andere cijfers. In september 2004 bereikte de Federgon-index, die de activiteit in de uitzendsector weergeeft, zijn hoogste waarde sinds september 2000.


Uitgerekend de functiegroepen die tijdens de periode van laagconjunctuur klappen kregen, zijn nu weer helemaal terug. De sterkste groei is er in de functiedomeinen ICT (+ 70%), consulting (+ 69%), logistiek (+ 35%), productie & kwaliteitszorg (+ 30%), onderzoek & ontwikkeling (+ 29%), ingenieurs (+ 27%), communicatie (+ 26%) en technologie (+ 26%). De aard van deze functies doet vermoeden dat de Belgische ondernemingen het vertrouwen terugwinnen en dat ze in de toekomst willen investeren. Vacatures voor universitair geschoolden blijven het sterkst vertegenwoordigd in de nationale rekruteringskranten. Het aanbod voor universitairen steeg in 2004 met 24%, functies voor hooggeschoolden buiten de universiteit namen toe met 16%.


De ondernemingen trokken in 2004 hun rekruteringsbudget fiks op. Niet alleen het aantal vacatures steeg. Het aantal advertenties in vier kleuren nam toe met 59% en de advertenties werden groter. Het gemiddelde formaat vergrootte met 4% ten opzichte van 2003. De cijfers zijn volgens Dirk Velghe, algemeen directeur van Vacature, niet toevallig: “We kenden in het verleden wel vaker heroplevingen, maar de stijging houdt nu aan. We verwachten dat 2005 een jaar van groei wordt.” De ondernemingen vrezen dan weer voor een spoedig tekort aan hooggeschoolde en ervaren professionals.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen