< Terug naar overzicht

Aantal startende ondernemingen stijgt met ten minste 2,3 procent

Het voorbije jaar zijn er in Vlaanderen 45.311 ondernemingen opgestart. Volgens de zelfstandigen en kmo-organisatie Unizo ligt het aantal starters daarmee 2,3 procent hoger dan in 2014.

In 2015 zijn er in Vlaanderen zo’n 2,7 procent meer ondernemingen opgestart dan het jaar voordien. Samen met het onderzoeksbureau Graydon, becijferde Unizo dat er 45.311 starters zijn bijgekomen. Dat is 2,3 procent meer dan de 44.143 van in 2014. De cijfers zijn nog niet helemaal volledig, waardoor Unizo verwacht dat de totale groei 2,7 procent zal bedragen.

“Het is belangrijk dat steeds meer mensen een eigen zaak willen beginnen. Maar de toename is nog niet groot genoeg”, waarschuwt Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt. “Bij de ondernemingen zullen we de komende jaren heel wat uitval zien door de vergrijzing. Het aantal starters is nog niet voldoende om die uitval op te vangen.”

Vooral in bijberoep

De provincie Antwerpen telde het grootste aantal starters. Er begonnen vorig jaar 13.620 zelfstandigen, dat is een stijging met 5,2 procent. Limburg scoort het zwakst met 5789 starters (+ 0,5 procent). Maar volgens Unizo zijn die afwijkingen te klein om er grote conclusies uit te trekken.

Het gros van de nieuwe starters zijn mensen die zelfstandige worden in bijberoep. Veel minder starters richten een voltijdse eigen zaak op. Ze beginnen in bijberoep, omdat ze het van bij het begin vaak nog niet voltijds aandurven. Na enkele jaren durft een groot deel de stap naar een eigen onderneming wel te zetten.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen