< Terug naar overzicht

Aantal sancties voor werklozen sterk gestegen in 2014

Het aantal sancties uitgevaardigd door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) ten aanzien van werklozen, is afgelopen jaar sterk toegenomen. Tijdens de eerste helft van 2014 werden er 31.329 sancties genomen, volgens het tussentijds verslag van de RVA. Voor het hele jaar 2014 zal het aantal sancties naar verwachting de 62.000 overschrijden.

Deze cijfers vertegenwoordigen een stijging van bijna 24% in één jaar. In vergelijking met 2011 zal het aantal maatregelen stijgen met 62%. Men moet wel opmerken dat sommige werklozen meerdere malen een sanctie kregen, er zijn dus geen 62.000 werklozen gesanctioneerd vorig jaar.

Die sancties, die vaak een schorsing of zelfs een uitsluiting inhouden, zijn steeds het gevolg van negatieve evaluaties door de diensten van de RVA. Voor de eerste helft van 2014 werden er 8960 sancties voor klassieke beschikbaarheid genomen, 3949 boetes voor ontvangers van een leefloon en 12.534 sancties voor mensen met een passieve beschikbaarheid. En daar moeten nog eens 5886 sancties aan worden toegevoegd door de nieuwe procedure voor jongeren die zich als werkzoekende inschrijven op het eind van hun studies.

Sinds 1 augustus 2013 moeten de jongeren om in aanmerking te komen voor de vergoedingen op het einde van een twaalf maanden wachtstage, een positieve evaluatie krijgen. In geval van een negatieve evaluatie of ongerechtvaardigde afwezigheid uit het interview, wordt de vergoeding uitgesteld tot de jongere twee positieve evaluaties heeft doorstaan. De eerste beoordelingsinterviews begonnen in februari 2014. Ze hebben geresulteerd in 5886 sancties, wat een uitstel van het recht op uitkering betekent. Dit brengt het totaal aantal sancties in de eerste helft van 2014 op 31.329.

Bron: LaLibre.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen