< Terug naar overzicht

Aantal leerjongeren stabiliseert

Het aantal leerjongeren blijft stabiel ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal jongeren in leertijd met 12 procent.

Begin september waren er 2485 leerlingen ingeschreven in de leertijd, een opleidingssysteem waarbij werken en leren gecombineerd worden. Dat zijn er welgeteld acht minder dan in september 2012, toen 2493 jongeren ingeschreven waren, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Voor het eerst in jaren stabiliseert het aantal jongeren in leertijd. De voorbije jaren kende het opleidingstraject, waarbij jongeren vier dagen praktijk in een bedrijf koppelt aan één dag theorie op de schoolbanken, een sterk dalend succes. Tussen september 2009 en september 2013 nam het aantal ingeschrevenen af met 12 procent (van 2839 naar 2485).

Nochtans is deze onderwijsmethode zeer succesvol: jongeren die zo’n opleidingstraject hebben gevolgd, hebben binnen het jaar immers 85 procent kans op een job. Bovendien gaat binnen de vijf jaar 18 procent van de leerjongens en -meisjes als zelfstandige aan de slag.

Het valt ook op dat de meeste jongeren de leertijd doorlopen in sectoren die smeken om goed opgeleid personeel, zoals bouw, horeca, verkoop of administratie.

In Vlaanderen bestaat er ook nog het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (DBSO), waar vormen van leren (2 dagen per week) en werken (3 dagen per week) eveneens gecombineerd worden, maar die opleiding is minder vakgericht dan de leertijd. Het DBSO wordt georganiseerd door de scholen zelf, terwijl bij de leertijd de regie in handen is van Syntra. Het aantal leerlingen binnen het DBSO is de afgelopen vijf jaar wel met een kwart toegenomen: er zijn nu ruim 8600 leerlingen die dit type onderwijs volgen.

Bron: NSZ

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen