< Terug naar overzicht

Aantal arbeidsongeschikte werknemers in België blijft stijgen

Het aantal arbeidsongeschikte werknemers is in ons land met 22% gestegen tussen 2008 en 2013. Dat werd bekendgemaakt op het slotevenement van de projecten rond psychosociale risico’s (PSR) en musculoskeletale aandoeningen (MSA) van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

PSR’s en MSA’s vormen in België de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid: goed voor respectievelijk 35% en 29% van de afwezigheden op het werk. Op 31 december 2013 waren bijna 300.000 personen arbeidsongeschikt, een toename van 22% op de voorbije 5 jaar (+54.199), zo blijkt uit de recentste cijfers van het Riziv. Volgens de cijfers van de FOD zijn de kosten voor de bedrijven gestegen tot 10,6 miljard in 2013. Dat uit zich in de vorm van absenteïsme, een lagere productiviteit en een afgenomen arbeidskwaliteit.

Ook het ‘sneeuwbaleffect’ zorgt voor heel wat slachtoffers: andere collega’s nemen meer werk op zich om de afwezigheden te compenseren. De impact op de maatschappij is ook relatief zwaar, want arbeidsongeschiktheid kostte 4 miljard euro in 2013, of maar liefst 28% meer dan 5 jaar eerder.

De algemene directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid, gesteund door het Europees Sociaal Fonds (ESF), ontwikkelde verschillende instrumenten om PSR’s en MSA’s te bestrijden. Dat gaat van studies om de fenomenen te objectiveren, tot instrumenten voor bewustmaking. Zo hoopt de FOD de stijgende arbeidsongeschiktheid een halt toe te roepen.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen