< Terug naar overzicht

9 managerattitudes die de beste medewerkers wegjagen

Werknemers lopen niet weg van hun jobs, wel van hun chefs. Een cliché? Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat de oorzaak in vele gevallen effectief bij de leidinggevenden ligt. Zopas inventariseerde Forbes alvast 9 gedragingen van managers die hun beste medewerkers een andere werkgever doen kiezen.

In het businessblad Forbes heeft Travis Bradberry 9 zaken gevonden waaraan leidinggevenden zich nogal eens bezondigen en die er ook de oorzaak van zijn dat hun beste medewerkers andere oorden opzoeken. Via diverse recente onderzoeken komt Bradberry tot de volgende 9 fouten:

1 Ze putten hun beste medewerkers uit

Het is zeer verleidelijk voor een leidinggevende om zijn beste medewerkers het meeste werk te geven. Zij voeren dat sowieso het best, snelst en efficiëntst uit, waarom het dan niet aan hen geven? Op die manier geraakt echter ook de meest gemotiveerde en ambitieuze medewerker vroeg of laat overwerkt. Recent onderzoek van Stanford University toont aan dat dit voor niemand goed is, ook niet voor de organisatie: vanaf het moment dat een medewerker meer dan 50 uren werkt per week, daalt de productiviteit per uur razendsnel. Vanaf 55 uur zakt de productiviteit zelfs zo diep, dat het geen zin meer heeft om voort te werken. Bovendien worden de medewerkers dan echt uitgeput.

2 Ze ‘vergeten’ het goede werk te belonen

Onderschat nooit de figuurlijke schouderklop wanneer iemand goed aan het werk is. Leidinggevenden moeten hun medewerkers ook zo goed leren kennen, dat ze weten wat hen goed doet voelen. Persoonlijke én publieke waardering is meestal zeer belangrijk, maar ook een bonus of loonsverhoging mag na een tijd niet ontbreken voor sommigen.

3 Ze geven helemaal niet om hun medewerkers

Meer dan de helft van de werknemers die zelf ontslag nemen, doet dat door een slechte relatie met hun baas. Een onderneming moet de leidinggevenden dan ook leren hoe om te gaan met medewerkers. Ze moeten leren het evenwicht te vinden tussen menselijkheid en professionalisme.

4 Ze komen hun beloften niet na

Als een baas zijn beloften of engagement niet nakomt (op welk gebied dan ook), waarom zouden de medewerkers dat dan zelf nog doen?

5 Ze werven én promoten de verkeerde mensen

Als managers er niet in slagen om echt geschikte medewerkers aan te werven, geraken de al aanwezige medewerkers gedemotiveerd. Nog één zaak is echter erger: de verkeerde medewerkers een promotie geven. Als een gladjanus de promotie krijgt die jij verdient, is dat de grootste vernedering op het werk.

6 Ze laten mensen hun passie niet volgen

Echte talenten zijn gepassioneerd. Je mag hen dan ook niet vastzetten in hun werk, je moet hen de nodige ruimte laten en de kans geven om die passie te volgen, dat extraatje te doen (zonder te overdrijven, iemand zijn passie laten beleven, is niet hetzelfde als iemand uitpersen).

7 Ze zorgen niet voor de verdere vorming en ontwikkeling van hun medewerkers

Leidinggevenden moeten écht aandacht hebben voor hun medewerkers, ook voor hun beste medewerkers. Ze mogen hen niet aan hun lot overlaten en alleen maar zeggen dat ze werken met ‘vertrouwen’, met ‘autonomie’ en met ‘empowerment’. “This is complete nonsense”, vindt Travis Bradberry. Hoe goed iemand ook al is, je moet hem/haar altijd blijven uitdagen, zorgen dat de opleiding, vorming en ontwikkeling nooit stopt. Geef ook feedback. Vooral een goede medewerker wil echt feedback. Zorg voor échte aandacht.

8 Ze geven geen kans om creativiteit te ontplooien

Slechte leidinggevenden zetten alles op het status-quo en willen dan ook niet horen van de creatieve verbeteringen die hun beste medewerkers willen brengen.

9 Ze prikkelen hun medewerkers niet

Goede bazen zorgen voor de nodige uitdagingen. Ze prikkelen hun medewerkers met ambitieuze doelstellingen én helpen hen vervolgens om die samen waar te maken. Als een sterke medewerker niet intellectueel uitgedaagd wordt, zoekt hij een andere omgeving op.

Bron: Forbes (forbes.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen