< Terug naar overzicht

87 procent meer loopbaanbegeleiding op 2 jaar tijd

De loopbaanbegeleiding kent een enorm succes. Na twee werkingsjaren is het gebruik van loopbaanbegeleiding met bijna 87 procent gestegen en het aantal uitgegeven loopbaancheques neemt nog altijd toe.

Of je nu werknemer of zelfstandige bent, iedereen kan bij de VDAB voor 40 euro een loopbaancheque kopen. Die cheque kan bij een loopbaancentrum naar keuze omgeruild worden voor 4 uur loopbaanbegeleiding (marktwaarde 550 euro). Iedereen heeft recht op 2 cheques per 6 jaar. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters lanceerde de eerste loopbaancheques op 1 juli 2013.

“Iedereen zou geregeld moeten nadenken over zijn of haar loopbaan,” vindt minister Muyters. “Vroeger bestond al een systeem van loopbaanbegeleiding, maar dat was een stroef aanbodgericht instrument. Met de loopbaancheque hebben we de filosofie omgedraaid en de markt opengegooid. Nu koop je een cheque en ga je naar één van de vele aanbieders, dicht bij jou in de buurt. De cijfers tonen dat aan: na 2 werkingsjaren zijn er vandaag 153 loopbaancentra in 1025 vestigingen verspreid over heel Vlaanderen. Dat is een verviervoudiging van de markt.”

Het gebruik van de loopbaanbegeleiding is met bijna 87 procent gestegen. In totaal hebben na twee jaar 22.652 mensen loopbaanbegeleiding gevolgd. “Dat is fantastisch nieuws,” bevestigt minister Muyters, “Mensen denken actief na over hun loopbaan, zijn bewust bezig met de keuzes die ze maken en laten zich daarin ook professioneel begeleiden. Het is belangrijk om te weten wat je kent en kunt, welke richting je uit wil en hoe je daar kan komen. De loopbaancheque biedt iedereen de kans om dat op een degelijke wijze aan te pakken. En uit het succes blijkt dat hier nood aan is.”

Aandeel kansengroepen daalt

Het relatieve aandeel van de kansengroepen is gedaald van 26 procent in het oude landschap naar 20,55 procent in het nieuwe systeem. In absolute cijfers is er wel een stijging van het aantal laaggeschoolden en 50-plussers. Het bereik bij allochtonen stagneert. Bij personen met een arbeidshandicap tekent zich een daling af. Minister Muyters relativeert: “Dat het relatieve aandeel daalt, heeft enkel en alleen te maken met het feit dat we de plafonds hebben geschrapt. Vroeger moest elk centrum een bepaald aandeel mensen uit kansengroepen bereiken, waardoor anderen op een wachtlijst terechtkwamen. Door dat te schrappen, is de instroom algemeen hoger en daalt het relatieve aandeel van die groep. Waarom het gebruik geen groot succes is bij allochtonen en personen met een arbeidshandicap, laat ik verder onderzoeken.”

Uit de tevredenheidsmeting blijkt dat gemiddeld 82,46 procent van de klanten tevreden is met de dienstverlening van de loopbaancentra. Het voordeel van de loopbaancheques zit in de grote flexibiliteit voor de burger: je kiest wanneer, waar en bij wie je loopbaanbegeleiding volgt.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen