< Terug naar overzicht

85 procent van de medewerkers ontevreden over talentmanagement

Er is een groot verschil tussen wat werkgevers doen om het talent van hun werknemers te managen en wat werknemers zelf denken dat nodig is om de werkvloer effectiever te maken. De belangrijkste redenen daarvoor zijn een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, ouderwetse processen en ontevredenheid over de rol van hun manager.

Voor 85 procent van de ondervraagde organisaties zijn hun programma’s en beleid voor talentmanagement dringend toe aan een grondige herziening. Tegelijkertijd zegt amper 4 procent dat HR wordt gezien als een strategische partner om die problemen aan te pakken. Deze opvallende cijfers blijken uit de ‘Global Talent Trends Study 2016’ van HR-consultancybedrijf Mercer, waarvoor de onderzoekers 1730 HR-professionals en 4500 werknemers in 17 landen hebben ondervraagd.

Strijd om talent

Het onderzoek laat ook zien dat negen op de tien bedrijven verwachten dat de concurrentie voor talent zal toenemen in 2016. Ruim een derde van de organisaties denkt dat deze toename ook significant zal zijn. Terwijl 70 procent van de organisaties van oordeel is  dat ze kritieke functies intern zullen kunnen invullen, geeft 28 procent van de werknemers aan binnen de 12 maanden te willen vertrekken, ook al zijn ze tevreden met hun huidige functie.

Werkgevers zijn momenteel verwikkeld in een pittige concurrentiestrijd om arbeidskrachten. Tegelijkertijd blijft werkloosheid in veel landen hoog. Het probleem is een gebrek aan het juiste talent, op het juiste moment en op de juiste plaats om te kunnen concurreren en bedrijfsresultaten te garanderen. De vraag naar talent met analytisch vermogen, inspirerende leiderschapscapaciteiten en een globale mindset is aanzienlijk groter dan het aanbod.

Werknemers hebben meer te kiezen dan ooit. Ze eisen een nieuwe waardepropositie van werkgevers, met meer carrièreondersteuning, flexibiliteit om hun eigen werk te managen en meer mogelijkheden om hun vaardigheden te ontplooien. De uitdaging voor HR-professionals is om aan de wensen van de werknemers te voldoen en een competitief talentenvoordeel te creëren.

Wereldwijde arbeidsmarkttrends en -noden

In een wereldwijd concurrentieveld hangt het succes van een talentstrategie af van het feit of bedrijven erin slagen medewerkers van verschillende geslachten, leeftijden, culturen en achtergronden te blijven inspireren, betrekken en behouden. Uit het onderzoek blijkt dat het vergroten van de diversiteit van de talentpool op de derde plaats staat van arbeidsmarkttrends met impact op de bedrijfsvoering. Een grotere concurrentie op de arbeidsmarkt vanuit opkomende economieën en de schaarste aan talent staan op de eerste en tweede plaats.

Het belang dat bedrijven hechten aan het ontwikkelen van een divers werknemersbestand vertaalt zich volgens de studie nog niet in acties die gericht zijn op de werknemers. Hoewel 73 procent van de bedrijven werkt aan het ontwikkelen van meer diverse managementteams, zegt slechts 54 procent van de werknemers dat hun organisatie een effectief programma heeft ingezet om dit te bereiken.

“HR-afdelingen moeten substantieel veranderen, willen ze de kloof tussen de denkbeelden van werkgevers en werknemers dichten”, aldus de studie. Zo is er onder meer nood een grotere capaciteit om talent te vinden, betere tools en managementvaardigheden om een carrièrepropositie te bieden en beter ontwikkelde vaardigheden op het gebied van personeel-analytics om tot een datagedreven talentmanagement te kunnen komen.

Bron: Mercer (mercer.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen