< Terug naar overzicht

7 op de 10 zelfstandigen werken door bij ziekte

Ruim zeven op de tien zelfstandigen nemen niet de voorgeschreven rust die op hun doktersbriefje staat. Ondernemersorganisatie Unizo pleit voor een gezondheidsbudget.

Bijna drie op de tien zelfstandigen respecteren helemaal niet wat op het doktersbriefje staat, nog eens vier op de tien zeggen slechts een deel van de rust in acht te nemen. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo in opdracht van het Riziv.

Zelfstandigen zijn in de eerste plaats bezorgd om hun inkomsten. Maar ook het verlies aan klanten of het feit dat ze geen vervanging hebben, speelt een rol. De freelancer weet dat er concurrenten klaarstaan om zijn opdrachten over te nemen.

Tegelijk zijn zelfstandigen nauwelijks op de hoogte van hun rechten. 42 procent weet niet dat ze na een maand recht hebben op een ziekte-uitkering van 1168 euro per maand, en 72 procent is er niet van op de hoogte dat ze tijdens de ziekteperiode kunnen worden vrijgesteld van sociale bijdragen.

Gezondheidsbudget

Unizo dringt er onder meer op aan om een ‘gezondheidsbudget’ in te voeren. Zelfstandigen zouden de investeringen die ze doen voor een betere gezondheid op de werkvloer automatisch terugbetaald krijgen door de staat.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen