< Terug naar overzicht

62% meer verzuim in landschapskantoor

Landschapskantoren of kantoortuinen doen niet alleen de productiviteit dalen, ze zijn ook nefast voor de relatie met collega’s en ze veroorzaken stress.

Dat blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo vroeg in 1997 een Canadese oliemaatschappij aan psychologen van de Calgary Universiteit om de resultaten van de overgang van een traditionele kantooropzet (iedereen in een apart bureau) naar een kantoortuin te meten, vier weken na de overgang en zes maanden erna. De nieuwe open ruimte leidde werknemers af en zorgde voor stress. In plaats van solidariteit, voelden collega’s irritatie, afstand en rancune naar elkaar toe. Ook de productiviteit daalde.

Een analyse van meer dan honderd studies naar kantooromgevingen in 2011 door organisatiepsycholoog Matthew Davis legt een interessante paradox bloot. Open kantoren geven medewerkers het gevoel onderdeel uit te maken van een relaxed innovatief bedrijf. Tezelfdertijd echter tast een open werkterrein het concentratievermogen, de productiviteit, creativiteit en voldoening aan. Medewerkers worden immers voortdurend ongecontroleerd gestoord door andere collega’s. Een mogelijke verklaring is dat door het ontbreken van fysieke afbakeningen mensen ook psychische grenzen missen, terwijl privacy hun prestaties juist verbetert.

Onderzoek vorig jaar bij 2400 Deense werknemers leert dat het ziekteverzuim stijgt naarmate het aantal mensen dat in een kamer werkt, toeneemt. Werknemers die alleen zaten, namen de helft ziektedagen op, vergeleken met anderen die een kamer deelden. Medewerkers in een landschapskantoor namen 62% meer ziektedagen op.

Vooral geluid is de grote boosdoener. Hoe meer achtergrondruis, hoe minder medewerkers in staat zijn informatie te onthouden. Naar muziek luisteren via een koptelefoon helpt niet. Uit een test met kantoorwerkers die drie uur met lawaai geconfronteerd worden, bleek dat ze een verhoogd adrenalinegehalte hadden. Ze werden slordiger in het aanpassen van hun werkplek, waardoor ze meer spierblessures opliepen. Ook waren ze minder creatief en gemotiveerd.

Bron: Intermediair

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen