< Terug naar overzicht

60 procent meer vrije beroepen op 10 jaar tijd

Belgiƫ telt vandaag 286.016 beoefenaars van een vrij beroep. Dat zijn er 60,8 procent meer dan 10 jaar geleden. Ook het afgelopen jaar steeg hun aantal nog met 4,2 procent. De vrije beroepen zijn hiermee de tweede grootste sector bij de zelfstandigen, na de handel.

Eén op de vier zelfstandigen is vandaag een beoefenaar van een vrij beroep. De Federatie Vrije Beroepen, aangesloten bij Unizo, ziet een aantal mogelijke verklaringen voor de indrukwekkende stijging. “Het vrije beroep heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Denk maar aan de duizenden jongeren die jaarlijks deelnemen aan het toegangsexamen voor arts of tandarts. Of het groeiend aantal studenten dat kiest voor een opleiding Rechten”,  zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de federatie.

Ook de lage conjunctuurgevoeligheid en de werkzekerheid van de sector – mensen blijven trouwen, bouwen, scheiden of starten een zaak – spelen ongetwijfeld een rol. De federatie maakt zich echter ook zorgen bij de toevloed aan vrije beroepen. Sommige vrije beroepen dreigen slachtoffer te worden van hun eigen succes. Er zijn voor sommige beroepen te veel vissers voor dezelfde vijver. Niet iedereen heeft genoeg werk om het hoofd boven water te houden.

Steeds meer vrouwen

Mannen zijn in deze categorie traditioneel in de meerderheid, zo ook in 2014: 56,32 procent mannen tegenover 43,68 procent vrouwen (ofwel 161.081 tegenover 124.935). Het aandeel van de vrouwen blijft echter wel toenemen: op 10 jaar tijd steeg het aantal vrouwelijke vrije beroepers met 68,94 procent tegenover 54,97 procent bij de mannen. In absolute cijfers vertaalt dit percentage zich in +50.983 vrouwen en +57.141 mannen.

Bekijken we enkel het afgelopen jaar (2013-2014), dan was de instroom van vrouwelijke beroepsbeoefenaars eveneens groter. Het aantal vrouwelijke zelfstandigen in een vrij beroep groeide met 5,5 procent (of 6514 personen). Hun mannelijke collega’s groeiden aan met 3,26 procent (of 5082 personen).

Vlaanderen sterk vertegenwoordigd

De vrije beroepen zijn voor meer dan de helft (57,16 procent) gevestigd in Vlaanderen, het aandeel in Wallonië is 29,98 procent en 12,17 procent is actief in het Brussels Gewest. Deze verhoudingen weerspiegelen zich in bijna elke subsector. Opgesplitst naar aard van activiteit, wordt het vrije beroep duidelijk beoefend als hoofdactiviteit (64,76 procent), en voor 27,68 procent in bijberoep. 7,56 procent is nog beroepsactief na de pensioenleeftijd.

Bron: Federatie Vrije Beroepen (federatievrijeberoepen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen